KRSTULOVIĆ OPARA U NU2

'U Splitu danas nema Orjune'

26.02.2017 u 14:45

Bionic
Reading

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita Andro Krstulović Opara gostovao je u emisiji HRT-a 'Nedjeljom u 2' gdje je poručio da neće biti gradnje na Marjanu te da će u suradnji s Vladom riješiti problem Spaladium Arene

Komentirajući odlazak Ivana Đikića iz Splita zbog toga što ga je uvrijedio premijer Andrej Plenković, Krstulović Opara kazao je da je ožalošćen gestom Ivana Đikića i vjeruje da će se predomisliti i ostati u Hrvatskoj. Smatra da Đikić treba porazgovarati s Plenkovićem i da će u izravnom razgovoru riješiti probleme jer i znanstvenici i diplomati imaju poseban ego. Također ne smatra da je Đikić savjetnik HDZ-a, kao što misli premijer.

Poručio je da ne stoji priča da njegova supruga ima zemljište u park-šumi Marjan pa bi zbog toga on mogao, ako postane gradonačelnik Splita, tamo omogućiti gradnju. Tvrdi da se na Marjanu ne smije graditi i tamo nikakve gradnje neće biti.

'Kad bi parcela i bila građevinska, mogla bi izgraditi pola kvadrata. Tu priču je pokrenuo reciklirani Feral koji se danas smjestio u Pupovčeve Novosti. Nema gradnje na Marjanu i točka', poručio je Krstulović Opara. 

Komentirajući činjenicu da je dignuo ruku za Spaladium Arenu koja je financijski opteretila grad Split, Krstulović Opara je kazao da će u suradnji s vladom bolje rješavati taj problem nego prethodnici Željko Kerum i Ivo Baldasar. Ne smatra da je splitski HDZ kriv za probleme oko Spaladium arene. Ako postane gradonačelnik, planira podijeliti troškove oko Arene s državom 50-50, ali nije još pričao s Goranom Marićem i premijerom. 

Odbacio je optužbe da je elitist i da je kratkog fitilja. Smatra da takve priče dolaze iz činjenice da nema pitijske odgovore i odmah kaže što misli. Vjeruje da će Zlatko Hasanbegović biti dobar zastupnik u Saboru i ne smatra da je remetilački faktor. Kaže da i sam ima izdvojeno mišljenje pa za njega nitko ne kaže da je remetilački faktor. 'HDZ je velika stranka i svatko ima pravo na svoje mišljenje', poručio je.

Komentirajući optužbe Željka Keruma da gradonačelnik Splita ne može biti osoba koja je bila protiv križa na Marjanu i spomenika Franji Tuđmanu, kazao je da je to zlonamjerna opaska i on nema što ponuditi pa izmišlja. Spomenik na rivi Tuđmanu nije bio moguć zbog konzervatora i UNESCA-a i cijelog koncepta. 'Neprikladno je mjesto gdje je Kerum postavio Tuđmana gdje turisti žvaču ćevape i trube automobili', kazao je Krstulović Opara. Manipuliranje križem na Marjanu, kaže, vrijeđa i njegove vjerničke osjećaje.

'Nisam protiv križa i nosim ga u srcu. Kerum je svoju priliku propustio, a ako misli pobijediti jeftinim podilaženjem biračima, neka pobijedi', poručio je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita. Naglašava da kada nemate ništa konkretno ponuditi, onda se bavite efemernim stvarima. Krstulović Opara koji je bio savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, smatra da danas nema Orjune u Splitu, osim nekih marginalnih pokušaja koji nisu vrijedni spomena, iako je tijekom Europskog prvenstva u nogometu prošloga ljeta predsjednica huligane nazvala upravo tim imenom. Naglasio je da je Orjuna svojedobno bila vrlo snažna u Splitu. 

'Nisam predsjednicu podržao ni tada, već sam joj odmah  rekao da je to pogrešno. Onda se i ona poslije korigirala', kazao je Krstulović Opara. Kaže da jedva čeka kad će se početi provoditi Zakon o sportu i jedva čeka kad će otići ova ekipa koja je uništila hrvatski nogomet. Za Miljenka Smoju je kazao da je on korifej lijevoga Splita i da se zamjerio njegovoj obitelji jer je pokrao ideju iz djela 'Smij i suze staroga Splita' djela Ivana 'Ivka' Kovačića i upotrijebio u svom djelu 'Malo misto'. Kazao je da ga ne zanimaju ni Ante Tomić i Viktor Ivančić koji su izrasli iz miljea kojem on ne pripada. Spomenuo je i da je Tuđman rekao da treba ostati Trg maršala Tita iako je on osobno protiv toga. Kazao je i da je vojni rok služio u Kninu te smatra da Hrvatskoj treba vojni rok. U Domovinskom ratu je bio u škverskoj bojni, ali se time ne želi busati u prsa što je svoju zemlju branio i gradio od 1989. godine.