DEMANTI BIOENERGETIČARA

Nisam 'Čudotvorni Đuka' niti varam pacijente

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 04.03.2016 10:33
  • Objavljeno 04.03.2016 u 10:33
Bioenergija

Bioenergija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: bioseminar.weebly.com

U redakciju tportala danas je preko odvjetničkog ureda stigla reakcija Đure Bajića na članak objavljen na tportalu u kojoj naš poznati bioenergetičar tvrdi da je u tekstu izneseno više dezinformacija koje su naštetile njegovom ugledu.

Demanti vam donosimo u cijelosti.

Poštovani,

obraćamo Vam se u zastupanju interesa naše stranke, g. Đure Bajića iz Zagreba, Palmotićeva 38, a povodom članka koji je objavljen na Vašem portalu 'tportal.hr’ dana 08.12.2015. godine, pod nadnaslovom ‘Čudotvorni Đuka’ i naslovom ‘Naš slavni bioenergetičar vara pacijente, čeka ga prijava DORH-u’, sa zahtjevom za objavu ispravka objavljene informacije temeljem čl. 22. i čl. 40. Zakona o medijima.

Prije svega ističemo da je već uvredljivim nadnaslovom ‘Čudotvorni Đuka’ na najgrublji način povrijeđeno pravo na čast i ugled g. Bajića, bioenergetičara koji je ugled na području alternativne medicine, posebice bioenergije, akupresure i kiropraktike gradio dugi niz godina i o čijem uspješnom radu nesumnjivo mogu posvjedočiti brojni zadovoljni korisnici kojima su tretmani g. Bajića pospješili zdravstveno stanje
.
Nadalje, ističemo da navedeni članak u naslovu sadrži posve neistinitu informaciju kako g. Bajić ‘vara pacijente’. Naime, g. Bajić ne vara korisnike svojih usluga niti se na bilo koji način koristi prijevarom prilikom pružanja terapije bioenergijom, akupresurom ili kiropraktikom. Također, g. Bajić ne bavi se pružanjem medicinske pomoći u smislu Zakona o zdravstvenoj zaštiti te se korištenjem termina ‘pacijent’ na tendenciozan i zlonamjeran način istog dovodi u vezu s nadriliječništvom, od čega se isti oštro ograđuje.

Nadalje, predmetnim člankom povrijeđeni su pravo na čast, ugled i dostojanstvo g. Bajića i to izravnim dovođenjem u vezu sa ‘šarlatanima’ i ‘prevarantima koji liječe sve’ te uzrokuju smrt savjetujući onkološkim bolesnicima prestanak liječenja kemoterapijom, a posebice zlonamjernim interpretacijama izjava g. Bajića te zlonamjernim navodima cit. 'Kako bi takav čovjek mogao pomisliti da nekome naudi? Ako pri tom nesebičnom dijeljenju ljubavi i pomoći zaradi pokoju tisuću kuna ili eura, opet svima dobro i svi zadovoljni, zar ne?' koji su uvredljivi, prethodno neprovjereni te kojima su prekršena pravila Kodeksa časti hrvatskih novinara.

Također, u predmetnom članku navedena je i neistinita informacija da g. Bajić naplaćuje seminar kojim se stječe zvanje bioenergetičara, akupresora i kiropraktičara 3.000,00 eura, a neistinita je i informacija da su navedene informacije dobivene telefonskim putem od strane ‘ordinacije’ g. Bajića, budući istog nitko nije kontaktirao prije objave spornog članka.

Zaključno, ističemo da se protiv g. Bajića ne vode niti su se ikada vodili kazneni postupci te da g. Bajić terapije bioenergijom, akupresurom i kiropraktikom pruža sukladno statutu Hrvatskog udruženja za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu – HUPED, registriranog 5. veljače 2000. godine pred Ministarstvom pravosuđa, uprave i lokalne samouprave pod reg. br. 00001647, a sada upisanog u Registar udruga Ministarstva uprave, te posjeduje odgovarajuće licencije za rad, a o uspješnosti njegova rada u konačnici mogu posvjedočiti brojni zadovoljni korisnici.

Ukazujemo da je sukladno Kodeksu časti hrvatskih novinara, novinar obvezan iznositi točnu, potpunu i provjerenu informaciju, a što je u konkretnom slučaju iznošenjem brojnih neistinitih i ničim provjerenih informacija u potpunosti izostalo.

Također, prozivanjem g. Bajića ‘Čudotvornim Đukom’ i izravnim optužbama za ‘varanje pacijenata’ te dovođenjem istog u vezu s nadriliječništvom prekršene su i odredbe Kodeksa koje zabranjuju korištenje pejorativnih izraza i ponižavajućeg prikazivanja te koje nalažu novinaru uvažavati čast, ugled i dostojanstvo pojedinaca koji su predmet novinskog izvještavanja.

Jasno je da je iznošenjem neistinitih, uvredljivih i zlonamjernih informacija, bez prethodnog kontaktiranja g. Bajića, namjera predmetnog članka bila isključivo povreda njegove časti i ugleda, a zbog čega Vas pozivamo da bez odlaganja objavite ispravak objavljene neistinite informacije.

S poštovanjem, Đuro Bajić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!