ŠTRAJK GLAĐU I ŽEĐU

Nikolićevo zdravlje stabilno nakon pružanja pomoći

18.04.2011 u 13:56

Bionic
Reading

Zdravstveno stanje Tomislava Nikolića, lidera vodeće srbijanske oporbene Srpske napredne stranke (SNS), koji od subote štrajka glađu i žeđu, stabilizirano je nakon što mu je pružena liječnička pomoć, priopćio je u ponedjeljak neuropsihijatar dr. Jovan Marić

Nikolić, koji je u nedjelju navečer iz srbijanskog parlamenta prebačen u bolnicu nakon što mu je pozlilo, i dalje odbija hranu i vodu, pri čemu njegovo zdravstveno stanje prati tim liječnika, rekao je Marić u izjavi koju su prenijeli mediji u Beogradu.

Po Marićevim riječima, Nikoliću je ukazano na moguće posljedice odbijanja hrane i pića te da su liječnici dužni maksimalno poštivati autonomiju i volju pacijenta.

Objasnio je kako su liječnici, sukladno deklaraciji Svjetske liječničke udruge o postupanju sa štrajkačima glađu i žeđu, usvojenoj na Malti 1992, dužni maksimalno poštivati autonomiju i volju pacijenta, ne utječući na njegovu volju.

'Imajući u vidu godine starosti pacijenta i činjenicu da on i dalje odbija uzimanje hrane i tekućine, primorani smo provoditi samo reducirane terapijske metode', dodao je Marić.

Nikolića je, kako se navodi, tijekom noći obišao srbijanski ministar zdravlja Zoran Stanković

Štrajk glađu i žeđu Nikolić je započeo uoči subotnjeg mitinga oporbe u središtu Beograda, tijekom kojega je zatraženo zakazivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, a po čijem se završetku povukao u srbijanski parlament nastavljajući odbijati hranu i vodu.

Njega je u nedjelju popodne u parlamentu posjetio srbijanski predsjednik Boris Tadić, zamolivši ga pritom da prekine štrajk, no susret nije rezultirao nikakvim političkim dogovorom te je Nikolić nastavio sa štrajkom uz objašnjenje kako 'nisu ispunjeni uvjeti' da štrajk bude prekinut.