REGIJA BOJKOTIRALA INAUGURACIJU

Nikolić: 'Srbija nema pravo imati neprijatelje!'

11.06.2012 u 19:22

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio na inauguraciji da je europski put Srbije put budućnosti i ekonomskog prosperiteta. On će, kako je rekao, pomoći da taj put bude nastavljen, surađivat će sa svima u svijetu, jer je to interes države, a u regiji voditi politiku mira, stabilnosti i suradnje

'Gradit ću prijateljstva po svijetu, jer Srbija nema pravo imati neprijatelje. Europski put Srbije put je budućnosti, put ekonomskog prosperiteta i pomoći ću Srbiji da taj put nastavi', istaknuo je Nikolić, javlja B92. Nikolić neće dozvoliti da različiti pogledi na pojedine događaje iz prošlosti u regiji ugroze zajedničku budućnost i smatra da se sve razlike i problemi trebaju rješavati mirnim i demokratskim sredstvima, dijalogom prije svega.

Predsjednik Srbije će pokušati objediniti sve političke snage u zemlji kako bi se utvrdila i provodila zajednička politika prema Kosovu. Nikolić se zahvalio prethodnom predsjedniku Borisu Tadiću navodeći da je funkciju predsjednika države obnašao u izuzetno teškom razdoblju.

Posebnu je zahvalnost uputio povjereniku za proširenje EU Stefanu Fueleu, koji je prisustvovao inauguraciji, jer je uvijek bio uz Srbiju, te se nada da će tako biti i u budućnosti.

Fule: EU najveći saveznik Srbije

Na svečanosti povodom inauguracije novoga srpskoga predsjednika govorio je i Fuele, koji je rekao da očekuje da će Srbija nastaviti put prema EU. 'EU će vas podržavati i biće vaš najveći saveznik. Stajat ćemo rame uz rame sa vama i građanima Srbije', rekao je europski povjerenik i dodao da se EU nada da će brzo biti formirana srpska vlada.

Fuele je kazao da je na inauguraciju došao iskazati privrženost Srbiji, njezinom narodu i njezinim naporima da modernizira zemlju, kao i europskim integracijama. On je napomenuo da se poslije izbora od institucija očekuje da se vrate na posao i nastave ambiciozan put reformi kako bi se zemlja pripremila za pristupanje EU. Prema njegovim riječima, na tom putu ima mnogo izazova s kojima se Srbija bez odgađanja mora suočiti, što kako je dodao, građani i očekuju.

Fuele je rekao da pozdravlja obećanja koja je Nikolić dao, a koja se tiču kontinuiteta institucija i pozdravio što će Nikolićeva prvi službeni posjet kao predsjednika biti Bruxelles.

File je napomenuo da EU nema skrivenih zahtjeva i da će prije svega razmotriti napredak Beograda u dijalogu s Prištinom i daljem normaliziranju odnosa, kao i u provođenju reformi u ključnim oblastima pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Na inauguraciju Nikolića pozvano je oko 1.200 gostiju, ali od predsjednika država stigao je samo crnogorski Filip Vujanović. Ostale zemlje predstavljali su niži dužnosnici ili veleposlanici. Kako smo ranije pisali, hrvatski predsjednik odbio je putovati u Beograd na inauguraciju zbog njegovih skandaloznih izjava i ne odricanja od četničke prošlosti.