SREBRENICA, KARADŽIĆ...

Nikolić opet dobio napad četništva

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio za talijanski list 'Corriere della Sera' da Srbija nije odobrila ubijanje Bošnjaka u Srebrenici, te ponovio da se ne radi o genocidu, javlja agencija Anadolija. 'Nijedan Srbin ne priznaje genocid u Srebrenici, pa ni ja. Radovan Karadžić i Ratko Mladić su nevini', rekao je Nikolić

Srpski predsjednik je nastavio s negiranjem genocida u Srebrenici.

'U Srebrenici se nije dogodio genocid. Riječ je o pojedinačnoj krivici pripadnika srpskog naroda. Srpski parlament je osudio ovaj zločin, ali nije kazao da je riječ o genocidu. Nijedan Srbin ne priznaje genocid u Srebrenici, pa ni ja', kazao je Nikolić koji se danas nalazi u službenoj posjeti Italiji.

Nikolić je kazao da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić trenutno u Haagu i da se protiv njih vodi postupak. Nikolić smatra da su oni nevini i da ih se takvim mora smatrati, sve dok im se ne dokaže krivica.

Nikolić se u intervjuu osvrnuo i na proces integracije Srbije u Europsku uniju (EU). Tvrdi da EU ne bi trebala pred Srbiju stavljati uvjet priznavanja nezavisnosti Kosova.

'Ukoliko je neophodno odricanje od Kosova, onda je prihvatljivije da zaboravimo Europu', rekao je Nikolić.

Ističući da je Srbija pod pritiscima po pitanju Kosova, Nikolić je rekao da je u pregovorima s Prištinom postignut niz dogovora.

On je kazao da neće izbjegavati susret s premijerom Kosova Hašimom Tačijem (Hashim Tachi), ali je i istaknuo da se naprije mora završiti kazneni proces protiv Tačija, koji se tereti za trgovinu organima za vrijeme rata na Kosovu.

'Naš cilj od 2000. godine je Europska unija. Završeni su reformski procesi naše ekonomije, pravnog sustava, tajne službe, javnog sektora i slično. Sada se postavlja uvjet priznanja Kosova. Nije pitanje da li mi želimo Europu. Pravo pitanje je da li ona želi nas. To njih pitajte', poručio je Nikolić.

Nadalje, Nikolić je istaknuo da njegova prva posjeta zemljama EU-a započinje u Italiji, jer suradnja dvije zemlje traje desetljećima.

On je podsjetio da je talijanski gigant Fiat rođen upravo u srpskom Kragujevcu i da je od tada sklopljeno mnogo brakova između Srba i Talijana.