DESNIČAR POGOĐEN UVREDOM

Nikolić odlučuje o pomilovanju novinara

02.08.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Glavno tajništvo predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u srijedu je primilo zahtjev za pomilovanjem novinara Laszla Szasza kojega je sud u Subotici osudio na pet mjeseci zatvora jer je uvrijedio Laszla Toroczkaia, vođu mađarske desničarske organizacije '64 županije'

U skladu sa zakonom o pomilovanju zahtjev se prosljeđuje sudu u Subotici koji je donio presudu, navodi se u priopćenju Nikolićeva ureda, te dodaje kako je u razgovoru s vršiteljicom dužnosti predsjednice suda Rozalijom Tumbas, glavni tajnik srbijanskog predsjednika Nebojša Rodić 'dobio uvjeravanja da će mišljenje biti pozitivno'.

Kako je objašnjeno, predmet se potom dalje dostavlja ministarstvu pravosuđa koje daje predsjedniku mišljenje.

'Administracija predsjednika Srbije ulaže maksimalne napore da se procedura ubrza i oslobodi novinar koji je izrazio svoje mišljenje, jedno od osnovnih ustavom zajamčenih prava', zaključuje se u priopćenju.

Szasz je osuđen u veljači 2011. godine jer je, po ocjeni suda, u dnevnom listu Magyar Szo, travnja 2007. uvrijedio vođu mađarskog desničarskog ekstremističkog pokreta '64 županije' Laszla Torockaia.

Szaszu, koji je u zatvoru od 20. srpnja ove godine, presudom je bilo naloženo da plati novčanu kaznu od 150 tisuća dinara, nakon čega se on, nemajući novaca za kaznu, sam prijavio na izdržavanje zatvorske kazne od 150 dana – po jedan dan za svakih tisuću dinara.