GUBTNIK

Nikolić ne priznaje rezultate izbora i kreće u prosvjede

12.05.2012 u 17:11

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat oporbene Srpske napredne stranke (SNS) i njezin predsjednik Tomislav Nikolić u subotu je izjavio da njegova stranka ne priznaje rezultate izbora održanih prošle nedjelje i najavio je prosvjede u Srbiji

Nikolić je izjavio da je predsjedništvo SNS-a na subotnjoj sjednici donijelo zaključak da ta stranka ne priznaje rezultate izbora koje je objavilo srbijansko državno izborno povjerenstvo.

SNS je prema konačnim rezultatima parlamentarnih izbora dobio najviše mandata u srbijanskoj skupštini, 73. Slijede koalicija oko Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića sa 67 mandata i koalicija koju predvodi Socijalistička partije Srbije (SPS) Ivice Dačića s 44 mandata. Te dvije koalicije će najvjerojatnije zajedno formirati novu vladu, dok će SNS ostati u oporbi.

"'Od sutra počinjemo s mirnim, demokratskim, nenasilnim prosvjedima širom Srbije, kojima želimo srpskoj javnosti predočiti da izbori nisu bili regularni, pošteni i u skladu sa zakonom, da su možda bili unapred smišljeni u strankama vladajuće koalicije'', rekao je Nikolić, dodavši kako će o mogućem prosvjednom skupu u Beogradu biti odlučeno u nedjelju.

Naveo je kako SNS ima ''mnogo dokaza o neregularnosti izbora'' i da je ta stranka do sada utvrdila krađu glasova na tri biračka mjesta, ''a događala su se u cijeloj Srbiji''.

Također je ustvrdio kako je državno izborno povjerenstvo s minimalnom većinom usvojilo izvješće o održanim izborima kako bi spriječilo da ''istina iziđe na vidjelo'' te da su u krađu izbora umiješani ''i pojedina državna tijela".

''Sutra ćemo donijeti odluku hoće li će biti drugog kruga izbora. Rukovodi nas želja da, kad građani Srbije daju glas, da on bude izbrojen kako treba. Obavijestili smo i sve međunarodne organizacije i pružili dokaze o masovnosti prijevara'', rekao je Nikolić

Iz srbijanskog državnog izbornog povjerenstva, kako prenose beogradski mediji, poručeno je da su opći izbori održani u nedjelju bili potpuno regularni te da nema razloga za njihovo poništenje. Najavljeno je da će prigovor SNS-a biti razmotren na današnjoj sjednici povjerenstva.

Čelnici SNS-a su prije dva dana u središtu Beograda pred novinare izvrnuli vreću punu glasačkih listića, ustvrdivši da je riječ o izbornoj krađi, ali u petak nisu policiji i tužiteljstvu predočili te materijale. Tvrde da toga dana nije bilo nikoga u stranci i pozvali su policiju da dođe u subotu i napravi izvid.

Iz nevladinih udruga uključenih u praćenje izbora tvrdnje SNS-a protumačene su kao opravdanje zbog postignutog rezultata koji je slabiji od očekivanog, kao i potezi u svrhu predizborne kampanje uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u kojem će se ogledati Nikolić i Tadić.

Regularnost izbora je, uz državno izborno povjerenstvo, potvrdila i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), a Nikolićev protukandidat u drugom krugu predsjedničkih izbora Boris Tadić izjavio je kako su prijetnje prosvjedima zbog navodnih izbornih nepravilnosti zapravo poziv na destabilizaciju države.