NEMA UZMAKA

Nikolić: Ne možemo pregovarati o Kosovu kao državi

27.09.2012 u 08:03

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odbacio je u srijedu mogućnost da polazna osnova očekivanog dijaloga s Prištinom bude sporazum o dobrosusjedskim odnosima s Kosovom, javila je srbijanska javna radiotelevizija RTS.

Nikolić je u izjavi za dnevnik RTS-a iz New Yorka, uoči sastanka u četvrtak s visokom predstavnicom Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, istaknuo da on 'nije sugovornik' u razgovorima čija su tema dobrosusjedski odnosi.

'Gospođa Ashton zna da u meni nema sugovornika za dobre odnose s Kosovom kao državom. Ona ima u meni sugovornika za dobar život na Kosovu, za mir i sigurnost, za investicije', rekao je Nikolić.

Na traženje da objasni što znače 'izravni razgovori s Prištinom na najvišoj razini', koje je predložio u govoru pred Općom skupštinom UN-a, Nikolić je rekao kako to podrazumijeva da se vodstvo u zemlji 'neće moći kriti iza dogovora koji postignu činovnici', odnosno da se moraju dogovarati 'vlada, predsjednik i skupština'.

Nikolić je ponovio kako on osobno 'ne želi sjesti za stol s (premijerom Kosova Hashimom) Thacijem, sve dok postoji osnovana sumnja da je on izravno sudjelovao u zločinima nad Srbima' ili dok 'međunarodna istraga eventualno ne pokaže suprotno'.

'Ako bi Vlada i Skupština odlučili prihvatiti bilo kojeg sugovornika, onda s tim sugovornikom treba razgovarati. Bitno je samo da to budu ljudi u koje njihov narod ima povjerenja i spremni su doći do kompromisa i koji znaju da jednostrano rješenje više ne postoji. Niti ja mogu biti predsjednik u Prištini niti predsjednik Kosova i Metohije može bilo što odlučivati u Kosovskoj Mitrovici', zaključio je Nikolić.