JAKA SRBIJA

Nikolić i Tadić imaju isti cilj

28.05.2012 u 22:53

Bionic
Reading

Počele su konzultacije srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s predstavnicima parlamentarnih stranaka o sastavu nove vlade. Nikolić se u zgradi Predsjedništva Srbije sastao sa srbijanskim predsjednikom na odlasku i čelnikom Demokratske stranke (DS) Borisom Tadićem. Razgovarali su o prijenosu dužnosti i tome kako bi trebala funkcionirati vlast u Srbiji. Nikolić se nada da će do kraja tjedna prisegnuti te da će mandat za sastavljanje vlade dati onomu tko osigura većinu

Uskoro će biti inauguracija novog predsjednika Srbije i ja ću joj sa zadovoljstvom prisustvovati, a Srbija će još jednom pokazati da je demokratska zemlja i da institucije funkcioniraju, izjavio je Tadić, srbijanski predsjednik na odlasku.

Složili smo se da imamo jedinstven cilj da Srbija napreduje, da se u Srbiji živi bolje i da ćemo oko toga nastojati zajednički kao što su nam i birači dali glasove u gotovo jednakom broju, izjavio je Nikolić, novoizabrani srbijanski predsjednik.

Tadić je izgubio izbore, ali ima novi plan: želi biti premijer na čelu koalicije lijevog centra. Međunarodna zajednica će ga snažno poduprijeti za to još utjecajnije mjesto, a s tim se složio i Ivica Dačić iz Socijalističke partije Srbije (SPS).

Tadić i Dačić popodne su u sjedištu Tadićeva DS-a razgovarali o suradnji u novoj vladi Srbije, nakon čega je i dalje nepoznato do kada bi ona mogla biti formirana. Izjava za medije nakon sastanka nije bilo, a stranački su čelnici prije početka sastanka novinarima rekli kako je sastanak samo jedan od mnogih koji se mogu očekivati u idućem razdoblju.

Tadić je izjavio kako će se raditi na definiranju planova i ciljeva buduće vlade vezano uz, prije svega, početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji i rješavanje problema Kosova. Izrazio je uvjerenost da će, ako se postigne suglasnost o svim tim važnim pitanjima, dvije koalicije relativno brzo moći formirati parlamentarnu većinu, a nakon toga i novu srbijansku vladu.

Dačić je kazao kako su SPS i njegovi koalicijski partneri spremni preuzeti odgovornost i razgovarati s njihovim dosadašnjim partnerima u vladajućoj koaliciji te je izrazio nadu da će biti postignut dogovor koji će, kako je rekao, biti prije svega u interesu Srbije.