OPTUŽUJE TADIĆA ZA LAŽIRANJE IZBORA

Nikolić donio tri tisuće glasačkih listića nađenih u smeću

10.05.2012 u 16:12

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat koalicije oko Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić optužio je danas predstavnike aktualne vlasti za 'brutalnu izbornu krađu koja je po obujmu veća od izborne krađe koja se dogodila u prosincu 2000. godine'

Nikolić i zamjenik predsjednika SNS-a Aleksandar Vučić donijeli su na konferenciju za novinare ispred Doma Narodne skupštine vreću punu glasačkih listića za koje tvrde da su pronađeni u kontejneru i da su to glasovi sa samo jednog biračkog mjesta.

'Tko to ima biračke listiće kojima je ove zamijenio? Zašto nema holograma na biračkom listiću, što ne vidimo serijski broj biračkog listića, da znamo što se dogodilo. Ako se to dogodilo na jednom mjestu, moglo se dogoditi i na tisuće drugih mjesta. Zamislite da se ovo nađe u kontejneru u Srbiji', rekao je on.

Nikolić i Vučić nisu konkretno odgovorili kakvi su njihovi daljnji potezi vezani za tvrdnje o izbornoj krađi, ali je Nikolić kazao da će čekati reakciju policije, tužiteljstva, Upravnog suda i, kako se izrazio, 'poštenjačine' Borisa Tadića.  Nikolić je optužio Tadića da su izbori pokradeni u režiji Demokratske stranke i 's njegovim znanjem, a vjerojatno i naređenjem'.

'Pozivam Borisa Tadića, ako je bio ponosni predsjednik Srbije, kao što nije, ako je bio predsjednik svih građana, kao što nije, da reagira na ovo što mi danas iznosimo, a što je njegova stranka učinila direktno pod njegovom kontrolom. Vjerojatno i s njegovim nalogom i s odobravanjem', rekao je predsjednik SNS-a.

Dodao je da su ljudi, koje je optužio za izbornu krađu, ubacivali listiće ljudi koji su mrtvi, a koji se još uvijek nalaze na biračkom popisu, a da je SNS do tih, kako je naveo, dokaza došao 'zahvaljujući jednom hrabrom čovjeku'.

Prema riječima čelnika SNS-a, pred izbore je tiskan velik broj glasačkih listića u Poljskoj koji je zamijenjen pravim glasačkim listićima i o čemu svjedoči i pronalazak velikog broja glasačkih listića sa samo jednog biračkog mjesta, piše Mondo


Nikolić je kazao da je donio tri tisuće glasačkih listića među kojima je samo 70 glasova za predsjedničke kandidate vladajućih stranaka. Tvrdim da je tiskano na stotine tisuća više listića, da su dani na raspolaganje DS-u i da je DS njima manipulirao kako je htio', rekao je Nikolić i dodao da izbori zbog toga nisu bili regularni.

Kandidat za predsjednika Srbije Boris Tadić izjavio je danas da u izbornom procesu u Srbiji nije bilo nepravilnosti i da su to potvrdili i OEBS i Republička izborna komisija koje nisu imale primjedbe.

Tadić je pak u Nišu rekao kako su tvrdnje Tomislava Nikolića da se na biračkom spisku našlo 500.000 'mrtvih duša', spekulacije. 'Ne mogu to komentirati, to je spekulacija', rekao je Tadić i dodao: 'Ja slušam međunarodne i domaće institucije u tome i dobio sam informaciju da su izbori protekli u redu, a o tome su govorili i RIK i OEBS', kazao je Tadić.

Prema njegovim riječima, sve nepravilnosti, koje su bile manjeg karaktera ispravljaju se kroz izborni proces eventualno ponavljanjem glasanja na određenim mjestima, 'baš kao što se događa svuda na europskom kontinentu'.