SRBIJA BI DIJELILA

Nikolić: BiH neće opstati kao država!

23.06.2014 u 10:53

Bionic
Reading

Nakon što je Milorad Dodik poručio kako mu je cilj Republiku Srpsku odvojiti od BiH, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u sinoćnjem je intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) izjavio je kako Bosna i Hercegovina teško može opstati

Kako prenosi klix.ba, Tomislav Nikolić je istaknuo kako on ne može biti 'ni zaslužan ni kriv za ono što se događa u BiH'.

'Uloga Srbije je da bude garant Daytonskog sporazuma, a to znači da očuva Republiku Srpsku. Ne mogu učiniti ništa da opstane BiH, ako to BiH ne želi. Ali, recite mi je li se za ovih 20 godina ikakav lijepak pojavio da poveže BiH? Mislim da to ne postoji uopće! Došlo je do daljnjeg razdvajanja stanovništva. Čini mi se da Hrvati polako idu, da su iza Mostara. Čini mi se da u Sarajevu više nema ni četiri ili pet posto Srba, možda i griješim. Čini mi se da je trend da Srbi napuštaju Sarajevo', kazao je Nikolić gostujući u emisiji RTRS-a 'Aktuelno'.

Srpski predsjednik je dodao i kako je RS 'višenacionalna sredina', ali 'vi sad imate krajeve gdje se potpuno etničko mijenja struktura stanovništva i dobijate čiste teritorije'.

'Hoće li ta država koja se tako raslojava uspjeti opstati? Teško. Treba li pomoć Srbije? Kakva? Evo tu smo', izjavio je Nikolić.

Ocijenio je i kako je u cijelom periodu poslije rata glavna preokupacija bila slabljenje Republike Srpske, a ne građenje BiH, te da bi 'da je neki čovjek sam radio, do sada izgradio četverokatnicu', a cijeli svijet, prema njemu, ne uspijeva izgraditi funkcionalnu državu u BiH.