KONSENZUS OKO SLOVENSKE BLOKADE

Nikakva članstva nećemo plaćati teritorijem

02.03.2009 u 14:36

Bionic
Reading

Državni vrh i čelnici parlamentarnih stranaka danas su osnovali radnu skupinu koja bi do ponedjeljka trebala pripremiti tekst kojim će Hrvatska odgovoriti na prijedlog Europske komisije da se granična pitanja sa Slovenijom rješavaju medijacijom.

Izvijestili su to predsjednik RH Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, nakon sastanka u Vladi s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem i čelnicima parlamentarnih stranaka.

Mesić je izvijestio da je na današnjem sastanku načelno dogovoreno što bi trebalo stajati u tom dokumentu, ali da je bilo i nekih primjedbi, zbog čega je dogovoreno da će se tekst formulirati u idućih osam dana.

Sanader je, pak, izvijestio kako su stranke suglasne da je riječ o bilateralnom pitanju, te da se takva pitanja ne smije miješati s pregovorima o članstvu u EU bilo koje zemlje, pa tako ni Hrvatske.

Milanović, Čačić i Drobnjak

"To načelo je danas podržano, kao i načelo da treba voditi računa o rješavanju ovog problema, ali nakon što se on odvoji od procesa pregovora Hrvatske i deblokiraju pregovori, da se onda može pristupiti pred Međunarodni sud pravde", rekao je.

Premijer je naglasio kako Hrvatska pozdravlja uključivanje EK u rješavanje spora sa Slovenijom, a o eventualnom mandatu tročlane radne skupine na čelu s Marttijem Ahtisaarijem se, kaže, još mora razgovarati.

Premijer je odbacio tumačenje da oporbu zove samo kad želi podijeliti odgovornost, podsjetivši da je upravo predsjednik SDP-a Zoran Milanović zatražio da ga se izvijesti o prijedlogu predsjednika EK Ollija Rehna

"Kad smo Predsjednik i ja zajedno odlučili da ćemo to učiniti, onda je došlo do ovakve interpretacije", kazao je Sanader.

Naglasio je da ni od koga ne traži podjelu odgovornosti. "Vlada je za ovo odgovorna, zajedno s Predsjednikom sukreiramo vanjsku politiku i za nas su vrlo jasna načela. Mi teritorij za pregovore o članstvu u bilo kojoj instituciji nećemo davati i na tome ćemo čvrsto ostati", istaknuo je premijer.

Predsjednik Sabora Luka Bebić kazao je kako Sabor prati i podupire sve što Vlada i predsjednik Republike čine na rješavanju spora sa Slovenijom te da su spremni donijeti i nove dokumente, ukaže li se potreba.

U radnoj skupini koja bi trebala sastaviti odgovor Europskoj komisiji su ministri vanjskih poslova i pravosuđa Gordan Jandroković i Ivan Šimonović, akademik Davorin Rudolf te HNS-ovac Radimir Čačić, koji je novinarima ponovio kako je sudska instanca jedino rješenje za spor sa Slovenijom.

"Tu nema dvojbi, inzistiramo na pravnoj regulativi, a u njoj nam može pomoći i medijacija", rekao je Čačić.

Službeno se nije moglo doznati na što su se odnosile primjedbe sudionika sastanka o kojima je govorio predsjednik Mesić.