KOSOR DEMANTIRALA HEBRANGA

'Nikad u HDZ-u nismo razgovarali o datumu izbora'

09.05.2011 u 12:12

Bionic
Reading

Ni u HDZ-u, niti u vladajućoj koaliciji nije se do sada razgovaralo o datumu izboru i to je prava istina, ustvrdila je premijerka i HDZ-ova šefica Jadranka Kosor na upit novinara nakon što je u Banskim dvorima uručila ugovore iz Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja

'Kad završimo pregovore s Europskom unijom, onda ćemo se dogovoriti kad će biti izbori i onda ćemo nakon završetka pregovora, obznaniti i datum izbora. Želim reći, nikada do sada u vladajućoj koaliciji, a ni u HDZ-u, nismo razgovarali o datumu izbora. Predani smo završetku pregovora', kazala je Kosor, nakon što je pred braniteljima održala govor u kojem je višekratno naglašavala njihove zasluge za slobodnu i europsku Hrvatsku, ali i što je ona učinila za njih dok je bila njihova ministrica.

S obzirom na to da se danas očekuje odluka iz Salzburga o mogućem izručenju njezinog i HDZ-ova bivšeg voljenog vođe i premijera Ive Sanadera, Kosor je dočekalo i pitanje hoće li hrvatsko pravosuđe imati prilike baviti se Sanaderom, na što je njegova bivša desna ruka i osobno odabrana nasljednica Kosor kazala: 'Ja o tome, dakako, ne mogu ništa reći. Ja sam članica izvršne vlasti. Sve o čemu me pitate u rukama je pravosuđa, a hrvatsko pravosuđe je, kao što znate, neovisno.'

Hebrang jedno, Kosor drugo

Ako je vjerovati njezinim riječima, značilo bi to da je netočno pisanje Novoga lista o tome da u vladajućoj koaliciji postoji velika suglasnost oko toga da se parlamentarni izbori održe u nedjelju, 27. studenog ove godine, s tim da bi eventualna moguća alternacija, ako dođe do kakvih nepredviđenih tehničkih poteškoća, bio 4. prosinca. Novom je listu to potvrdilo nekoliko neovisnih izvora koji sudjeluju u neformalnim konzultacijama koalicijskih partnera na temu kada izaći pred birače, doduše, i sam Andrija Hebrang.

Kosor uvjerava u suprotno, o datumi izbora nisu razgovarali jer, kaže ona: 'Mislim da bi nam rasprave na tu temu, dakle, rasprave na sto strana, oduzele snagu. Dakle, koncentrirani smo na posao oko završetka pregovora, a nakon dovršetka pregovora, s obzirom na tempo prema obavezama spram EU oko roka raspisivanja referenduma od 30 dana, to su nam poslovi i sada smo koncentrirani na taj posao paralelno, dakako, uz gospodarski oporavak', zaključila je Kosor.