STRAH OD BOLESTI

Nijemci upozoreni da ne jedu krastavce

30.05.2011 u 13:07

Bionic
Reading

Zbog smrtonosna soja bakterije Escherichije coli od koje je u Njemačkoj umrlo 10 ljudi, a više stotina je zbog zaraze oboljelo od hemolitičkog uremičkog sindroma (HUS) koji uzrokuje probleme s bubrezima, Nijemci su upozoreni da ne jedu krastavce sve dok se ne otkrije izvor zaraze, izvješćuje u ponedjeljak BBC

Zasad se vjeruje da su izvor zaraze kontaminirani organski krastavci uvezeni iz Španjolske, ali su još uvijek u tijeku testiranja i analize.

Slučajevi zaraze i oboljenja od HUS-a zabilježeni su i u Švedskoj, Danskoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji. U nedjelju su vlasti u Češkoj i Austriji maknule s polica krastavce iz španjolskog uzgoja zbog straha da su kontaminirani.

Dva španjolska staklenika koja su identificirana kao mogući uzročnici zaraze zatvorena su i pod istragom.

Zaraza, koju je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti nazvao jednom od 'najvećih zaraza HUS-om u svijetu i najvećom dosad zabilježenom u Njemačkoj', posebice je pogodila područje oko Hamburga. Znanstvenici su zbunjeni jer HUS obično napada djecu mlađu od pet godina, a ova je zaraza u skoro 90 posto slučajeva pogodila odrasle, od kojih su dvije trećine žene.

Bolest nije izravno zarazna, ali se može prenijeti na ljude ukoliko zaražena osoba priprema hranu za druge.