ZABORAVLJENI SLUČAJEVI

Nijemci podižu optužnice protiv čuvara koncentracijskih logora

05.10.2011 u 10:23

Bionic
Reading

Presuda Amerikancu Demjanjuku je presedan koji će omogućiti podizanje novih optužnica koje dosad nisu bile moguće, smatraju u Centru Wiesenthal

Njemački tužitelji ponovno su otvorili stotine već pomalo zaboravljenih dosjea o istragama nekadašnjih čuvara nacističkih koncentracijskih logora i nekolicine dugih da bi zbog osude Amerikanca Johna Demjanjuka i novog presedana razmotrili postoji li mogućnost podizanja novih optužnica.

S obzirom na odmaklu dob osumnjičenika, od kojih su najmlađi u 80-ima, Kurt Schrimm, glavni njemački tužitelj za nacističke ratne zločine, objasnio je da vlasti neće čekati pravomoćnost Demjanjukove presude nego odmah kreću u istragu.

Istovremeno, iz Centra Simon Wiesenthal, prenosi ABC, najavljen je početak nove kampanje koja bi naslijedila kampanju 'Zadnja šansa' za pronalazak preostalih nacističkih ratnih zločinaca. Prema njihovom mišljenju, Demjanjukova osuda otvorila je vrata optužnicama za koje nikada nisu mislili da će biti moguće.

Inače, Demjanjuk, sada 91-godišnji starac, deportiran je iz SAD-a u Njemačku 2009. godine, a 28. svibnja ove godine nepravomoćno je osuđen za sudioništvo u 60 ubojstava za vrijeme dok je radio kao čuvar u koncentracijskom logoru Sobibor u okupiranoj Poljskoj. Prva je to presuda za nacističke zločine osobi za koju nema izravnih dokaza da je sudjelovala u određenom ubojstvu pojedinca.