KSENOFOBIJA U NJEMAČKOJ

'Nijemci pametniji od muslimana'

08.09.2010 u 13:35

Bionic
Reading

Uspjeh knjige Thila Sarrazina 'Njemačka samu sebe ukida: riskiramo budućnost svoje nacije', u kojoj iznosi ksenofobne i rasističke teorije, potaknuo je više medija da ispitaju javno mnijenje: rezultat je da bi Sarrazin sa svojom listom osvojio i do 18 posto glasova na izborima!

Sarrazinova knjiga figurira kao najprodavanija prema anketi Der Spiegela i također vodi prema pokazateljima njemačkog Amazona, a zbog ksenofobnih i rasističkih teorija prijete mu izbacivanjem iz posla, pa i iz SPD-a, čiji je član.

Ankete lijevih tabloida pokazuju da se veliki dio Nijemaca slaže s glavnom tezom knjige, a to je da je slika nataliteta u Njemačkoj ide na ruku islamskom stanovništvu, dok Njemice rađaju puno manje. On smatra da je Njemačka na duži rok ugrožena država, bez obzira, kako kaže, na to što su 'doseljenici genetički uvjetovani i zbog toga manje pametni od Nijemaca'.

Sarrazin ne prestaje davati žestoke intervjue, tako da knjiga ima ogromni publicitet.

Situacija je neugodna za SPD i za njemačku kancelarku Angelu Merkel, ali je posebno osjetljiva za predsjednika Christiana Wulffa od kojeg vodstvo banke traži da smjeni Sarrazina, što je delikatno pitanje jer bi to moglo otvoriti razne spekulacije o utjecaju politike na neovisnost bankarskog sektora.

Na pitanje ima li Sarrazin i političke namjere, predstavlja li on zaista opasnost za javni ugled Njemačke koja se teško izvukla iz gliba nacističkih teorija o supremaciji arijevaca i njemačke nacije, većina analitičara ipak smatra da se radi samo o vještom provokatoru i manipulatoru

Neki se time ne slažu i podsjećaju da je imao slične ispade i kao ministar gospodarstva u regionalnoj vladi Berlina između 2002. i 2009. te da sve vodi prema njegovom ulasku u veliku politiku.

Kako bilo, Thilo Sarrazin se ne predaje i svakim danom dobiva sve veći broj simpatizera.