PROTIV BARIKADA I PROSVJEDNIKA

Nijemci na Kosovo šalju oklopna vozila i vodene topove?

19.09.2011 u 15:43

Bionic
Reading

Nakon što se ovaj vikend na barikadama na sjeveru Kosova burno slavila pobjeda srpskih odbojkaša, a organizirana je i kupusijada, s početkom tjedna situacija je ponovno postala ozbiljna. Prema informacijama koje je objavio njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung, Njemačka na Kosovo šalje dva oklopna vozila i vodene topove čiji je cilj razbiti barikade i rastjerati prosvjednike

Međunarodne snage na Kosovu u kolovozu su ojačane njemačko-austrijskim bataljunom u kojem je 550 njemačkih vojnika. U sastavu KFOR-a sada je 1400 pripadnika njemačkih oružanih snaga. Pripadnici njemačkog KFOR-a razmješteni su i na barikadama blokiranom sjeveru Kosova.

Oklopna vozila 'jazavac' trebala bi im pomoći za uklanjanje i do pet metara visokih barikada kojima su Srbi zapriječili sve važnije cestovne pravce na sjeveru Kosova. Oklopnjake bi, kako se navodi, na Kosovo trebala poslati njemačka vojska, Bundeswehr, čije je zapovjedništvo za akcije u inozemstvu potvrdilo navode Frankfurter Allgemeine Zeitunga.

Početkom listopada na Kosovo stižu i dva vodena topa za rastjerivanje prosvjednika. Oklopna vozila i vodeni topovi trebali bi 'poboljšati mogućnost kontrole nasilju sklonih masovnih skupova, odnosno bit će korišteni za uklanjanje barikada, čime će olakšati očuvanje sigurnosti i slobode kretanja na Kosovu', navodi se u priopćenju objavljenom u njemačkom listu.