RASPISANE TJERALICE

Nijemci daju 5.000 eura za informaciju o Perkoviću

12.06.2009 u 15:46

Bionic
Reading

Njemački savezni kriminalistički ured (Bundeskriminalamt - BKA) objavio je u petak na svojim internetskim stranicama tjeralicu za trojicom hrvatskih i jednim državljaninom BiH svezi s ubojstvom hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983.

BERLIN - 'U svezi s ubojstvom Stjepana Đurekovića 28. srpnja 1983. u bavarskom gradu Wolfratshausenu njemačka istražna tijela međunarodnim nalogom za uhićenje tragaju za Zdravkom Mustačem, Ivanom Lasićem, Josipom Perkovićem i Borisom Brnelićem', stoji na internetskim stranicama BKA.

BKA navodi da je od četvorice traženih Ivan Lasić državljanin BiH, a ostala trojica državljani Republike Hrvatske.

U obrazloženju tjeralice navodi se da su traženi bili djelatnici državnih sigurnosnih služba bivših Socijalističkih Republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine te tajne službe Saveza komunista Jugoslavije. Navodi se da je traženi Boris Brnelić djelovao kao tajni agent riječke podružnice Službe državne sigurnosti.

Traženi Josip Perković je, osim za umiješanost u ubojstvo Stjepana Đurekovića, osumnjičen da je, zajedno s još jednim djelatnikom tajne službe, u studenom 1977. pokušao 'jednog Hrvata' pridobiti za ubojstvo 'dvojice hrvatskih emigranata'.

Na stranici su i adrese za koje njemačke vlasti pretpostavljaju da se na njima nalaze i tražene osobe.

BKA je spremna za podatke koji bi pridonijeli uhićenju traženih u Njemačkoj ili njihovu izručenju isplatiti nagradu od 5000 eura za svakog od njih.

Viši zemaljski sud u Muenchenu osudio je u srpnju prošle godine hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa na doživotni zatvor zbog ubojstva Stjepana Đurekovića. Sud je pritom ustvrdio da su presudnu ulogu u tom, kako je navedeno, 'politički motiviranu' ubojstvu imale tajne službe tadašnje Jugoslavije. Po zaključku toga suda presudnu ulogu u operaciji smaknuća Stjepana Đurekovića odigrao je i Josip Perković, koji je u početku 80-ih obnašao dužnost višeg djelatnika SDS-a. Perković se u više navrata nije odazvao sudskim pozivima za svjedočenje, a za njim je bila raspisana i međunarodna tjeralica.

Njemačko državno odvjetništvo u nekoliko je navrata nakon presude Pratesu najavljivalo da se istraga u slučaju Đureković nastavlja i proširuje na ostale osobe koje su tijekom suđenja bile spominjane kao mogući sudionici u akciji smaknuća Stjepana Đurekovića.

Kao ključan svjedok u slučaju Prates pojavio se također bivši djelatnik jugoslavenskih tajnih služba Vinko Sindičić.