ZAKLJUČAK SINDIKATA POLICIJE

Nije važno tko je na vlasti, već da smo dobro plaćeni

12.11.2011 u 12:54

Bionic
Reading

Sindikat policije Hrvatske pozdravio je danas odluke vlade o donošenju uredbi koje se odnose na policiju te odbacio spekulacije da su one donesene zbog imenovanja policijskih načelnika

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela uredbe o plaćama policijskih službenika, o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, oznakama policijskih zvanja, funkcionalnih oznaka radnih mjesta, promaknuća i napredovanju kroz policijska zvanja i o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika.

'Odbacujemo špekulacije da su uredbe donesene zbog imenovanja policijskih načelnika', kazao je čelnik tog sindikata Dubravko Jagić na konferenciji za novinare dodavši da su uredbe, sukladno odredbama Zakona o policiji, koji je stupio na snagu 31. ožujka, trebale biti donesene do početka listopada.

Svako daljnje nedonošenje uredbi samo bi paraliziralo policijski sustav, jer bez toga ne bi bilo moguće polaganje zvanja, napredovanje i slično, ističe Sindikat policije Hrvatske.

Odustajanjem od ukidanja radnog mjesta vođe ophodnje, čime bi 2.800 policajaca izgubilo 11 posto plaće, kao i prihvaćanjem nešto viših dodataka za zvanje prestala je potreba da nastavi daljnje pripremne radnje za provedbu najavljenog štrajka, istaknuo je predsjednik sindikata Dubravko Jagić.

Ne zanima ih, kaže, politika i stranke već samo zaštita i povećanje materijalnih prava policijskih službenika.

'Nije važno tko je na vlasti, već je važno da naši policijski službenici budu dobro plaćeni', poručio je Jagić dodajući kako je u sadašnjoj vladi našao sugovornike te izrazio nadu da će tako biti i s idućim vladama.

Zadovoljni su, kako je rekao, što su usvojeni njihovi opravdani zahtjevi te što se iznašao način za preraspodjelu sredstava unutar proračuna MUP-a kako bi policijski službenici dobili novi sustav zvanja koji odražava radno iskustvo.

Sindikalci smatraju da je novim Zakonom o policiji imenovanja načelnika policijskih uprava i policijskih postaja puno bolje i transparentnije riješeno jer je, kako su podsjetili, načelnika policijske uprave do sada imenovalo resorno ministarstvo uz prethodnu suglasnost županijske skupštine, dok sada o tome odlučuje povjerenstvo u kojem će biti struka i policajci te predstavnik sindikata.