vrijedna nekretnina

Nije u Klubu sve: Pronašli smo još jedan stan koji glasi na Kovačevićevu tvrtku, prvi u nizu

25.09.2020 u 18:48

Bionic
Reading

Svaki tjedan stan jedan. Tako otprilike otkad je buknula afera Janaf novinari pronalaze nove nekretnine sad već bivšeg predsjednika Uprave Dragana Kovačevića. Pored onih koje je prijavio u imovinskoj kartici da ih posjeduje sa suprugom, procijenjenih na 5,5 milijuna kuna, Kovačević, odnosno njegova tvrtka Finkor, posjeduje i sad već čuveni Klub u Slovenskoj 9, ali i - kako je tportal otkrio - trosobni stan u prizemlju zgrade naslonjen na sam Klub. No to nije sve: Finkor u svom vlasništvu ima i nekretnine na zagrebačkoj Trešnjevci

Osim niza s Kovačevićem povezanih tvrtki koje su registrirane na adresi već famoznog Kluba u Slovenskoj 9, jedna je registrirana na Trešnjevci. U Ulici Božidara Adžije 22, a riječ je o kompleksu građenom od 2003. do 2005., smještena je tvrtka Centar ekonomskog razvoja, osnovana 2008., čiji je jedini osnivač i vlasnik Kovačević. Na toj adresi Finkor na petom katu u vlasništvu ima stan od 101 kvadratnog metra, garažu od 11,20 kvadratnih metara i spremište od 2,96 kvadratnih metara. Na nekretninama nema nikakvog tereta.

S obzirom na to da su nekretnine u vlasništvu tvrtke koja je druga pravna osoba, tako ni one poput stana od 55 kvadratnih metara i poslovnog prostora od 28,50 kvadratnih metara u Slovenskoj nisu morale biti prijavljene u Kovačevićevoj imovinskoj kartici.

>>>Otišli smo do Slovenske 9, poljubili vrata Kluba i uputili se u gruntovnicu: Evo kako se Kovačević dokopao kvadrata<<<

A u nju je, podsjetimo, Kovačević upisao tri stana, sva tri veća od 100 kvadratnih metara, te gospodarski objekt vrijedan 60 tisuća kuna. Međutim fotografije iz Hruškovca, koje je objavio Večernji list, govore da je riječ o vikendici koja zasigurno vrijedi više.

Tvrtku Finkor osnovali su 1997. s temeljnim kapitalom od 18 tisuća kuna, prema podacima Trgovačkog suda, s jednakim omjerima Dragan Kovačević, Ivan Širić i Marina Bešlić. Pet godina kasnije Bešlić je svoj udio prenijela na Kovačevića, pa su on i Širić ostali jedini suvlasnici. Kovačević je tada imao 66,66 posto. Nešto kasnije podignut je temeljni kapital, da bi 2009. došlo do novog prijenosa udjela. Širić prebacuje svoj udio na tvrtku Centar ekonomskog razvoja, čiji je jedini osnivač i vlasnik Kovačević.

Ivana Širić je direktorica Finkora, ali i još nekoliko Kovačevićevih tvrtki. Pokušali smo kontaktirati s njom, ali nam se s druge strane javio govorni automat s porukom da 'sada ne može odgovoriti'.

>>>Pročešljali smo što točno rade tvrtke s adrese famoznog Kovačevićeva 'Kluba', a posebno je zanimljivo ono što nam je rekla dopredsjednica njegove udruge<<<

Finkor se prema podacima Poslovne Hrvatske bavi 'nespecijaliziranom trgovinom na veliko', a lani je imao nešto više od 300.000 kuna prihoda i 156.000 kuna bruto dobiti, što mu je najbolji rezultat u posljednjih pet godina.

U imovinskoj kartici Kovačević je naveo da je upravljačka prava u Finkoru prebacio na odvjetnički ured Šoštarić. Međutim zagrebački odvjetnik Robert Šoštarić, čiji je OIB Kovačević prijavio Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, to je za tportal jučer demantirao kazavši kako 'ne zna ništa o tome'.

>>>Odvjetnik kojem je Kovačević prebacio tvrtke na upravljanje tvrdi da ne zna ništa o tome<<<

Otišli smo na Trgovački sud provjeriti to. U spisu se može naći tek ugovor o prijenosu upravljačkih prava iz 2002. godine na odvjetnika Davora Vidovića.

Podaci iz imovinske kartice pokazuju da je Kovačevićeva plaća u Janafu iznosila gotovo 26 tisuća kuna, a njegove supruge skoro 17 tisuća kuna neto. Prijavio je i 50.000 kuna koje zaradi od predavanja, ali i dva kredita od 400 tisuća eura. Ušteđevinu nije prijavio.

Policija je upala prije dva dana u garažu u Samoboru, u kojoj je bila parkirana Toyota Hilux, a u njoj je nađeno milijun eura, za koje se pretpostavlja da pripadaju Kovačeviću.

  • +7
Garaža u Samoboru u kojoj je nađen novac za koji se sumnja da pripada Draganu Kovačeviću Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Kovačević je uhićen kao drugoosumnjičeni u aferi Janaf zbog sumnje da je primio 1,96 milijuna kuna mita od vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Kreše Peteka za unosne poslove s državnim naftovodom. U mrežu policije i DORH-a upalo je još desetak osoba, među kojima i gradonačelnici Velike Gorice Dražen Barišić i Vinko Grgić. Na čelo te državne tvrtke došao je 2012., a za predsjednika Uprave posljednji put izabran je u veljači ove godine.

Stanovi diljem grada

Uz gore  spomenute stanove koje je tportal otkrio novinari  24sata pronašli i stanove u Veslačkoj ulici od 60 m2, kupljen 2018. godine, te dva stana od 28 i 34 kvadrata u istoj zgradi na uglu Harambašićeve i Ulice Livadarski put. Riječ je o stanovim koji glase na Kovačevićeve tvrtke Centar ekonomskog razvoja i Eko-Glob. Kupljeni su 2013. i 2016. godine. Uz to, navode 24 sata, Kovačević u imovinskoj kartici nije prijavio stan koji glasi na suprugu u Branimirovoj ulici od 45m2. Vrijednost svih stanova sada se s 5,5 milijuna popela na oko 9 milijuna kuna.