PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ

'Nije točno da sam više u oporbenim sredinama'

21.08.2011 u 20:27

Bionic
Reading

Tradicionalna viteška igra Trka na prstenac okupila je u Barbanu vrh hrvatske politike

Ovogodišnja 36. po redu Trka na prstenac, tradicionalna viteška igra okupila je danas u Barbanu vrh hrvatske politike. Uz predsjednika Ivu Josipovića, pokrovitelja 36.Trke na prstenac, te bivšeg predsjednika Stipu Mesića, koji je počasni građanin Barbana i, kaka ga ovdje nazivaju, veliki prijatelj Trke, u malom istarskome mjestu našli su se čelnici Kastavske skupine Zoran Milanović, Radimir Čačić, Ivan Jakovčić, Silvano Hrelja i njihovi stranački kolege Zlatko Komadina, Ranko Ostojić, Davor Bernardić, Željko Jovanović, Vojko Obernsel ali ne i Slavko Linić, koji je, kako smo saznali, na godišnjem odmoru. U ime predsjednice Vlade u Barban je stigao i ministar kulture Jasen Mesić. Svi oni okupljeni pred crkvom prije odlaska na trkalište Gradišće, družili su se u vedrom raspoloženju. Barbansku Trku na prstenac pratio je i Milan Bandić kojeg domaćini također zovu velikim prijateljem barbanske Trke.

Otvarajući Trku na prstenac predsjednik Josipović istaknuo je da je Istra po mnogočemu uzor u Hrvatskoj.

- Hrvatska je na određenoj prekretnici, odlučnim korakom hoće i mora ući u Europu. Hrvatska može postati još prosperitetnija, perspektivnija i kvalitetnija država ali pritom mora očuvati nacionalni identitet. Trka na prstenac kao i sinjska Alka neizmjerno doprinose identitetu i Istre i Hrvatske, one predstavljaju sve ono dobro što Hrvatska želi: viteštvo, junaštvo, domoljublje, upornost, rad i pogled u budućnost - kazao je predsjednik Josipović.

Dodao je da mu je izuzetna čast što je posredovao u uspostavljanju prijateljstva između Trke na prstenac i sinjske Alke, o čemu je potpisana povelja jer obje igre, svaka na svoj način, pokazuju viteštvo našeg naroda.

Ministar Mesić je, pozdravljajući okupljene, obećao da će ministarstvo kulture prihvatiti inicijativu Istarske županije i upisati barbansku Trku na prstenac u registar nematerijalne kulturne baštine.

Premda su se u Barbanu danas okupili čelnici Kastavske skupine, predsjednik Josipović je opovrgnuo da se više pojavljuje na mjestima na kojima se pojavljuje i oporba. Pritom je dodao: gdje bih ja došao da gledam tko je gdje na vlasti, tvrdnja da sam više u oporbenim sredinama jednostavno nije točna. O sukobu vezanom za veleposlanike nije htio govoriti, ponovio je tek da su zakon i Ustav jasni i da se procedura mora poštovati.