MILANOVIĆ PONOVNO DRŽI LEĐA ČAČIĆU

'Nije to uhljebljivanje nego političko kadroviranje!'

Bionic
Reading

Tjednik Forum u današnjem izdanju donosi prepisku e-mailom šefa HNS-a Zagrebačke županije Josipa Jambrača, tajnice kabineta Radimira Čačića i doministra bivše ministrice Mirele Holy Davora Škrleca, na osnovi koje je jasno da je Radimir Čačić svim snagama nastojao postaviti 'svog čovjeka' u Fond za zaštitu okoliša. Premijer Zoran Milanović već je stao na njegovu stranu...

Objavljene e-mail poruke u tjedniku Forum dokazuju da je postojao dogovor ministra Radimira Čačića i šefa HNS-a Zagrebačke županije Josipa Jambrača da se posljednjeg postavi na poziciju zamjenika direktora Fonda za zaštitu okoliša, premda nije imao potrebne kvalifikacije. No, premijer Milanović na današnjoj konferenciji je rekao kako mailove ne doživljava 'uhljebljivanjem nego političkim kadroviranjem'.

'Čačić neće biti žrtva stila, branio sam ga kad je bila presuda u Mađarskoj, sad ga ne namjeravam braniti', rekao je Milanović u Banskim dvorima držeći stranu svom prvom potpredsjedniku.

Ono što ja tu vidim je da je to bilo prije četiri mjeseca i da se radilo očito o dogovoru, a ne o podjeli plijena, o političkom dogovoru tko će voditi Fond u kojemu je prije bilo nepravilnosti zbog kojih su neki pred sudom i u okviru toga se vodilo razgovore. Ja ni za kakve sukobe, a kamo li prijetnje tada čuo nisam. Zato mi je neobično da se sada o tome priča. I sad ću vam reći jedno kao predsjednik Vlade - jedno je nečiji stil, međutim, niti gospodin Čačić, niti bilo tko drugi, bilo sa visokim, bilo sa niskim tonom, apsolutno ništa tu ne može napraviti na silu. To je sve što bi na kraju došlo na sjednicu Vlade, tako da su priče o silništvu Čačića meni promašene, i to ne samo kad je on u pitanju', rekao je premijer.

Opširniji izvještaj s Milanovićeve konferencije čitajte uskoro na tportalu.

Inače, priča koju Forum prenosi počinje 11. siječnja, kada je tajnica Čačićevog kabineta Sonja Ivoš poslala ministrici zaštite okoliša i prirode Mireli Holy Jambračev životopis s posebnom napomenom da to čini 'po naputku ppVRH' (prvi potpredsjednik Vlade RH, op.a.). Forum to dokazuje screenshotom spornog e-maila.

Dva mjeseca kasnije, 5. ožujka, Josip Jambrač šalje mail Čačićevoj tajnici iz kojega je jasno da je unaprijed dogovorio svoje uhljebljenje s Čačićem, pa tako mail počinje podatkom da ima 'dogovor s ppVRH' da u mailu pošalje priloge koje zatim tajnica treba staviti Čačiću na stol. Ti prilozi su prijedlog izmjene Statuta koji onemogućuje Jambraču željeno imenovanje, pa tako on predlaže da se za zamjenika direktora Fonda imenuje 'osoba koja ima najmanje pet godina iskustva na poslovima korporativnog upravljanja' te čak predlaže vremenske rokove u kojima ga se treba imenovati.

Osim toga, u mailu ističe da bi volio, ako ga se baš ne može imenovati u Fond, biti član Upravno odbor Centra za praćenje energetskog sektora i investicija ili pak biti imenovan u HEP. Za slučaj da ga imenuju u Centar za praćenje energetskog sektora, Jambrač je precizirao da bi se onda trebao unutar njega osnovati i 'Stručni savjet za građevinske zahvate u energetici', za koji čak predlaže imena: dr. Mensura Mulabdića s Građevinskog fakulteta u Osijeku i dr. Marka Hranilovića (HNS) iz Velike Gorice, koji su i supotpisnici prijedloga, te mr. Nikofora Petrovića i prof. Dragana Morića, također s osječkog fakulteta.

Cijeli plan je pao u vodu pa je Čačić odlučio osobno intervenirati kod doministra i predsjednika Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša Davora Škrleca koji je sve to trebao omogućiti. Priča o suludom vikanju na telefon 'znaš li ti tko sam ja, nisi ti tu da misliš nego slušaš što ti ja kažem' već je poznata i navodi se kao razlog Škrlecove nedavne ostavke. Naime, Škrlec nije htio izaći ususret Čačiću i Jambraču, raditi protuzakonito i mijenjati Statut da bi se realiziralo to imenovanje te se stoga vraća na Fakultet elektronike i računarstva umjesto da svojim znanjima pomogne u vođenju novog, ali vrlo važnog, Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Sve je to potvrdila bivša ministrica Holy, a i Škrlec je za Forum ponovio da je Čačić preko telefona urlao na njega te pojasnio zašto je otišao: 'Ne znam koliko bi bilo etički stavljati potpise na rješenja, amenovati projekte kao pasivni promatrač. Kako imam drugačije mišljenje o nekim stvarima, ne znam kako bih se nakon četiri godine vratio studentima kojima držim, između ostalog, i dio etike u inženjerstvu te im govorim da inženjer svojim uslugama, projektima, ni s čime, ne smije štetiti ljudskom zdravlju, okolini i donositi ekonomsku štetu.'

Podsjetimo, Čačić se na pitanja o Škrlecu uglavnom pravio da ne zna tko je taj čovjek i rekao samo kratko da - 'laže!'. Kako je zbog sličnog (ali manje značajnog za odnose unutar institucije) primjera urgiranja zbog zaposlenja e-mailom ostavku morala dati ministrica Mirela Holy, očekuje se reakcija premijera Zorana Milanovića i njegov odgovor na pitanje koje si danas svi postavljaju, a to je: Odlazi li Radimir Čačić iz Vlade?

Važno je upozoriti na riječi premijera onoga dana kada je otišla Mirela Holy, jer je, podsjetimo, molila da se zaposlenica HŽ-a (tajnica koja se bojala da je ne povežu s HDZ-om) ne otpusti, nego preraspodijeli na drugo radno mjesto. Milanović je tada rekao: 'Što da kažem? Žao mi je! Žao mi je, ali postavili smo određene standarde ponašanja kojih ćemo se držati. To je ključno, sve je ostalo sporedno, to se naprosto ne smije događati. (...) Postavili smo određene standarde koje ćemo morati poštovati. To što je Mirela Holy napravila ne smije se događati i, nažalost, cijena je ovakva. Ta je ljestvica bila tu i ranije, ali sada je ona još jasnija.' Očito da taj standard danas poprima druge, sasvim relativne, oblike.