TKO SU VITEZOVI SVETOG GROBA

Nije Reiner sam, među tajnovitim vitezovima su i jedan diplomat te poznati menadžer

11.05.2017 u 18:19

Bionic
Reading

Da se potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner nije priopćenjem pohvalio kako će u subotu u zagrebačkoj katedrali biti primljen u red vitezova Viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog, javnost bi vjerojatno bila uskraćena za tu zanimljivu informaciju. Riječ je o prvom hrvatskom obredu primanja u red koji je direktno pod Papom. Vitezovima, koji tradiciju vuku još od Križarskih ratova i borbe za Jeruzalem, postat će sedmorica laika i dvojica svećenika. Njihova su imena do subote tajna, no nisu tajna imena vitezova iz Hrvatske koji su svoje ređenje odradili u inozemstvu: riječ je o jednom diplomatu i jednom menadžeru

Podrobnije informacije o članovima i samom viteškom redu teško je dobiti. Poznato je jedino da će vitezom među sedam laika postati i Reiner, koji se tri godine morao pripremati za tu čast, te kardinal Josip Bozanić, koji će biti imenovan Velikim Priorom za Magistralnu delegaciju Reda u Republici Hrvatskoj.

Obred će predvoditi američki kardinal Edwin Frederick O'Brien, veliki meštar tog viteškog reda koji tradiciju vuče iz križarskih pohoda iz 11. stoljeća, a njegova uloga u suvremenom svijetu je brinuti se za ono malo preostalih kršćana u Isusovoj domovini.

Tko su svi novi članovi viteškog reda koji prima i žene, doznat će se u subotu, no dosadašnji hrvatski članovi, koji su zaređeni u inozemstvu, odškrinuli su vrata ove zanimljive družine.

'Biti vitez znači pripadati Papinskom viteškom redu. Sveta Stolica priznaje ovaj i Malteški red. Ostale skupine sličnih naziva nisu na toj razini', kazao je prije pet godina Claude Rubeša za portal laudato.hr. Rubeša, koji je rođen u Belgiji, danas je zaposlenik Ministarstva vanjskih i europskih poslova te radi kao savjetnik u Stalnom predstavništvu RH pri Europskoj uniji u Bruxellesu. Zadužen je za projekt novog sjedišta Stalnog predstavništva i Veleposlanstva, čime su se mediji u nekoliko navrata bavili.

Ovom je viteškom redu pripadao i zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, koji je titulu dobio 1937. za hodočašća u Svetu zemlju. Ranije su tu čast imala braća Branković, porijeklom iz BiH, koji su u 17. stoljeću od muslimana otkupili Getsemanski vrt i predali ga franjevcima. Vitez Hrvat bio je i franjevački mecena iz Dubrovnika Ignacije Amerling

'Dramatično je stanje, samo dva posto kršćana je ondje. Mi smo moralna potpora, ali i financiramo određene projekte: jaslice, domove, škole, izgradnju i obnovu crkava, a financiramo i teološke studije bogoslovima koji će jednoga dana postati svećenici', pričao je Rubeša koji je vitezom postao u Francuskoj. Vitezovi plaćaju godišnju kotizaciju, a za svoje projekte pronalaze i donatore. Red je organiziran po namjesništvima i danas ima oko 15 tisuća članova u cijelom svijetu.

U britanskom namjesništvu svoju je titulu 2012. dobio i Sandro Baričević. Ovaj menadžer bivši je član uprave Coca Cole Adria, u dva je navrata bio predsjednik Hrvatske udruge za odnose s javnošću, a njegovo se ime spominje u dokumentima nazvanim Panama Papers u kojima se otkrivaju imena osoba i tvrtki registriranih u poreznim oazama.

Zamolili smo ga da nam pojasni kako ovaj viteški red funkcionira i koje su obveze članova, no o ovoj temi nije želio govoriti.