SSSH PROCJENJUJE

Nije radilo 80.000 'solidarnih' radnika

27.04.2010 u 16:36

Bionic
Reading

Današnjim jednosatnim štrajkom solidarnosti u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u cijeloj Hrvatskoj bilo je obuhvaćeno oko 100.000 članova sindikata, a SSSH procjenjuje da ih je sudjelovalo oko 80 posto

Akcija 'Solidarno zajedno' provedena je između 12 i 13 sati u organizaciji SSSH-a i 13 udruženih sindikata kako bi se, uoči prosvjednog obilježavanja 1. svibnja, upozorilo na potrebu očuvanja radnih mjesta, plaćanja rada i osiguranja primjerenih radnih uvjeta.

Akcijom su sudionici s istaknutim bedžom 'Solidarno zajedno' izrazili potporu svim sindikalnim kolegama i radnicima koji štrajkaju ili se na druge načine bore za očuvanje svojih radnih mjesta ili isplatu zarađenih plaća, ističe SSSH.

Na području Karlovačke županije u akciji je sudjelovalo oko 3.000 članova sindikata, najviše u Adriadieselu d.o.o. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji akcija je provedena u pedesetak podružnica, a u Remontu željezničkih vozila u prosvjedu je sudjelovao i v. d. predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević.

U Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji posebno su se istaknuli članovi Sindikata graditeljstva Hrvatske u Tempu, Montingu, Vijaduktu, Industrogradnji, Hidroelektri, Gradipu Vrbovec i Berg grupi.

Akcija je uspješno provedena i u svim prodavaonicama Konzuma, čiji radnici nisu obustavili rad, ali su svoje poslove u trgovinama obavljali s istaknutim bedžom, napominje SSSH.

U zagrebačkom Hotelu The Regent Esplanade Zagreb na jedan sat je obustavljen rad, a radnicima su se pridružili i menadžeri zaposleni u hotelu.

Radnici varaždinske Tvornice namještaja Mundus također su zaustavili rad na jedan sat, za razliku od zaposlenih u varaždinskom hotelu Turist u kojem je poslodavac zabranio provedbu akcije.

U Osječko-baranjskoj županiji sat vremena prosvjedovali su radnici Komunalnog poduzeća Park Donji Miholjac, Unikom Osijek i Vodovod Osijek. Na sat vremena stali su i radnici Drvne industrije Slavonija u Slavonskom Brodu.

U riječkim tvrtkama rad nije zaustavljan, samo su pročitani leci u kojima se obrazlažu razlozi akcije 'Solidarno zajedno'.

U Zadarskoj županiji na sat vremena stali su radnici Adrie i Kemoplasta, a u Međimurskoj županiji od 35 sindikalnih podružnica sudjelovalo je 27, što je oko 75 posto tamošnjeg sindikalnog članstva.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji rad je na sat vremena prekinut u Jadranskoj pivovari Split, a akcija je uspješno provedena i u oba splitska škvera. Međutim, poslodavac je zabranio radnicima nošenje bedževa u Brodomerkuru, Mercatoru i Dioni.

Mnogo su sudionici tijekom cijeloga radnoga vremena nosili bedž 'Solidarno zajedno', a u nekim sredinama akcija je provedena tijekom polusatne stanke, kaže se u izvješću SSSH-a.