europski novac

Nije prošao prijedlog oporbe o osnivanju istražnog povjerenstva o EU fondovima

25.03.2022 u 13:34

Bionic
Reading

Prijedlog oporbe da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi utvrđivalo kako se koriste sredstva iz EU fondova nije u petak dobilo potporu saborske većine, koja je poručila da to nije u skladu sa Zakonom o istražnim povjerenstvima

Prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva podnijela su 22 oporbena zastupnika potaknuti uhićenjem bivše ministrice Gabrijele Žalac te bivšeg ravnatelja Agencije za ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislava Petrica, koji su obuhvaćeni istragom afere "Softver".

Postoje politički pritisci kako će se trošiti novac iz EU-a, od slučaja Žalac i Petric pojavili su se i drugi slučajevi, jedan od posljednjih je slučaj ministrice Tramišak, kazao je Peđa Grbin (SDP) i pozvao da se podrži povjerenstvo i spriječe buduće zlouporabe.

Ako se nema što kriti ne vidim zašto se ne bi osnovalo povjerenstvo, kazao je Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati). "Nepodržavanjem priznajete krivnju jer očito se bojite što bi povjerenstvo moglo pronaći”, poručio je vladajućima.

Nikola Grmoja (Most) naveo je da je zbog nezakonitosti, prema nekim procjenama, izgubljeno oko 50 milijuna eura.

Osnivanje povjerenstva nije u skladu sa zakonom jer je zahtjev preširok, ustrajao je Marko Pavić (HDZ).

Sa 112 glasova Sabor je donio Hrvatsku strategiju za vodik do 2050. godine kojom se osigurava okvir za proizvodnju i uporabu vodika, s naglaskom na obnovljivi vodik kao zamjenu za fosilna goriva. Hrvatska strategija za vodik predstavlja prvi korak u razvoju primjene vodika u hrvatskom gospodarstvu.

Izglasana je i Deklaracija o Alpe-Adria-Dunav području kao slobodnom području od GMO-a, kojom se poziva na jasnije deklariranje "GMO free" proizvoda, jačanje kontrole i poticanje ekološke poljoprivredne proizvodnje.

Sabor je također prihvatio nekoliko izvješća, o reviziji izvršenja državnog proračuna za 2020 godinu, te statističkim aktivnosti za 2020. kao i plan za 2021. i 2022.

Prihvatio je i Izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Izvješće o državnim potporama za 2020.

Potvrđeno je također razrješenje člana saborskog Odbora za gospodarstvo iz redova Hrvatske gospodarske komore Ivana Barbarića.