bez podrške većine

Nije prošao ni prijedlog Zakona o pobačaju ni inicijativa za raspuštanjem Sabora

13.05.2022 u 13:19

Bionic
Reading

Oporbeni prijedlozi nisu u petak dobili podršku vladajućih u Hrvatskom saboru, pa tako nije prošao SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, kao ni dvije oporbene inicijative za raspuštanje Sabora

Protiv SDP-ova prijedloga zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće bilo je 78 zastupnika, 47 je bilo za i pet suzdržanih. Nije prošao ni zaključak da Vlada u roku šest mjeseci pripremi i donese zakon te time ispoštuje odluku Ustavnog suda.

SDP je inicirao raspravu o tom zakonu potaknut slučajem trudnice Mirele Čavajde, koji je u javnosti aktualizirao temu o pravu žena na pobačaj. SDP je poručio da pobačaj u Hrvatskoj treba biti legalan, siguran, dostupan, kvalitetan i besplatan, a žene imaju pravo slobodno odlučivati o rađanju djece, to jest o pobačaju na zahtjev.

Uoči glasovanja Peđa Grbin (SDP) istaknuo je da su predložili pravo na izbor i slobodu izbora i ništa više, jer se nikoga na ništa ne prisiljava.

To je civilizacijsko pitanje, dodala je Anka Mrak Tritaš (GLAS) zapitavši kakva smo mi to zemlja i kuda idemo. „Nećemo stati i nećemo pustiti stvari niz vodu”, poručila je.

Katarina Peović (RF) ustvrdila je da se nastavlja limitiranje i ugrožavanje ženskih i reproduktivnih prava sustavnom klerikalizacijom ginekološke struke.

HDZ: Prijedlog SDP-a je nekvalitetan i nestručan

Branko Bačić (HDZ) ponovio je stav svoje stranke da je prijedlog SDP-a u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda, podnomiran, sramotan, neprimjeren, nekvalitetan i nestručan. Postavlja prekid trudnoće ne kao izuzetak nego kao pravilo, kazao je.

„Ne želite promjenu zakona jer nema konsenzusa unutra HDZ-a, to je cijela istina”, odvratila je Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka).

Stavove protiv zakona o prekidu trudnoće ponovili su iz Mosta i DP-a.

Na glasanju nisu prošle ni dvije odvojene oporbene inicijative da se raspusti Sabor, od sedam klubova lijevo-liberalnih stranaka te Kluba zastupnika Mosta.

Protiv raspuštanja bilo je 77 zastupnika, a za raspuštanje 52 za prvu, odnosno 57 zastupnika za drugu inicijativu.

Klubovi SDP-a, Socijaldemokrata, Zeleno-lijevog bloka, Centra i GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte, IDS-a te Fokusa i nezavisnih zastupnika zahtjev za raspuštanje Sabora podnijeli su nakon uhićenja bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata, te pokretanja istražnih postupaka protiv još dva Vladina dužnosnika, Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića.

Zahtjev za raspuštanje Sabora podnio je i Klub Mosta iz istih razloga smatrajući da je Vlada kompromitirana i da je narušeno povjerenje građana.