NIJE IZABRAN PREDSJEDNIK

Nije konstituirano Gradsko vijeće Varaždina

09.06.2009 u 13:29

Bionic
Reading

Iako je za danas bila najavljena konstituirajuća sjednica varaždinskoga Gradskog vijeća, to predstavničko tijelo nije konstituirano budući da nije izabran njegov predsjednik.

Prije izbora predsjednika na sastanku odbora za izbor i imenovanja nijedan od dvojice predloženih kandidata nije dobio većinu glasova, a nije bilo ni dodatnih prijedloga tako da predsjednik nije izabran.

'Budući da nije bilo prijedloga kandidata za predsjednika Gradskog vijeća, moram konstatirati da ono nije konstituirano, a sljedeću sjednicu zakazat ću u roku od 15 dana pismenim putem', rekao je predstojnik Državnog ureda za upravu u Varaždinu Miljenko Plukavec

Iako na samoj sjednici predsjednik odbora za izbor i imenovanja Ivan Jenkač nije iznio imena kandidata, neslužbeno se doznaje da je riječ o Iliji Iveziću iz HDZ-a i Goranu Habušu iz HNS-a.

Po Statutu grada Varaždina, kandidata za predsjednika Vijeća može predložiti odbor za izbor i imenovanje ili trećina vijećnika, to jest najmanje njih 12.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok rekao je kako je dobra odluka vijećnika da se predsjednik izabere nakon dodatnih međustranačkih konzultacija.

'Zadovoljan sam činjenicom da nijedna strana u Vijeću nije pokušala pribaviti većinu pritiscima na druge vijećnike ili političkom trgovinom', istaknuo je Čehok.
Relativnu većinu u Gradskome vijeću ima koalicija HNS-SDP, 16 od 35 vijećnika. Nezavisna lista Ivana Čehoka dobila je 13 mandata, četiri vijećnika ima HDZ, a dva HSS. Za izbor predsjednika potrebna je većina od ukupnog broja vijećnika, to jest najmanje 18 glasova.