ŠUKER BRANI SVOJ REBALANS

'Nije kaos u državi i ne treba nam MMF!'

09.09.2010 u 15:38

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici ustvrdila da je turistička sezona u prvih osam mjeseci 2010. bila najbolja do sada pa čak i 'rekordna' te su kritičarima i zagovornicima MMF-a poručili da se strpe, jer do izbora ima još godina dana

'Čestitam sobaricama, kuharima, djelatnicima na recepcijama hotela i kampova, svima čestitam, jer ova je sezona bila najbolja!' - otvorila je premijerka Jadranka Kosor sjednicu Vlade i ponovila rezultate prema kojima je broj noćenja u prvih osam mjeseci veći za šest posto, dok je broj dolazaka veći za tri posto.

REKORDNA TURISTIČKA SEZONA?

'Donijeli smo neke vrlo dobre odluke o liberalnijem viznom režimu, Vlada tj. Ministarstvo turizma uložilo je u promidžbu oko 30 milijuna eura, i premda je kriza u jeku - turizam je jedna od naših najvažnijih gospodarskih grana', rekla je Kosor i naglasila da sezona još nije gotova.

Ministar turizma Damir Bajs rekao je kako nas čeka još dva milijuna turista do kraja godine i ukupno pet milijuna noćenja te rekao da su mjere za 2011. već gotove.

Inače, konkretni rezultati o uspjehu turističke sezone iz HNB-a još se čekaju.

Po tom pitanju ministar kulture Božo Biškupić zahvalio se svim umjetnicima koji su podigli hrvatsku turističku ponudu umjetničkim angažmanom i predstavili Hrvatsku kao 'kulturnu zemlju'.

NA PRODAJI NEKRETNINA DRŽAVA ĆE SKUPITI 2,7 MLIJARDI

Vlada je donijela odluku o prodaju nekretnina u državnom vlasništvu a premijerka Kosor u obrazloženju odluke je rekla: 'Vlada je htjela i prije donijeti tu odluku, ali bilo je trenutka kada smo se osjećali kao da su nam vezane i noge i ruke.'

Vojne nekretnine na kojima kako kaže Kosor - 'ništa ne raste ni ne cvjeta', prodat će se onima koji žele u njih investirati. 'Time će se određena svota novca sliti u državni proračun i otvoriti prostor za investicije. Sustav za prodaju nekretnina bit će učinkovit i transparentan', rekla je Kosor.

Državni tajnik za upravljanje državnom imovinom Jozo Sarač rekao je kako se niz nekretnina u državnom vlasništvu već pokušao prodati, ali da se zbog nerealno visoke cijene procjenitelja ili porezne uprave, nije moglo.

Novom uredbom osnovat će se stručno povjerenstvo za prodaju nekretnina i za svaku će se otvoriti javni natječaj. Ako se na prvi natječaj nitko ne javi, raspisat će se drugi na kojemu se cijena nekretnine može smanjiti za 50 posto, ovisno o procjeni povjerenstva.

Premijerka Kosor je rekla da će samo od vojnih nekretnina za proračun skupiti dvije i pol milijarde kuna, a od ostalih nekretnina procjenjuju oko 200 milijuna kuna.

'NIJE KAOS U DRŽAVI I NE TREBA NAM MMF'

Ministar financija Ivan Šuker
u obrazloženju polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna 2010. godine, ponovio je da MMF u Hrvatskoj nije potreban:

'Onaj tko misli da bi MMF trebao doći u Hrvatsku neka to i potkrijepi. Svi koji su protiv nekih reformi danas, bit će protiv njih i kada bi MMF došao. MMF bi tražio da se diraju zakoni, a možda bi i od HNB-a tražio da mijenja monetarnu politiku. Mi obaveze izvršavamo na vrijeme i nije kaos iako ga neki nastoje predstaviti.'

'Odlukom da u rebalansu proračuna ne smanjujemo rashode zaštitili smo 1,7 milijuna građana Hrvatske', tvrdi Šuker i kaže da, s obzirom na brojne napise o mirovinskom sustavu, mora naglasiti da su u prvih osam mjeseci uspjeli osigurati 600 milijuna kuna više nego prošle godine te sve negativne napise u medijima povezuje sa senzacionalizmom.

Premijerka Kosor potvrdila je sve što je Šuker rekao i priče oko povratka MMF-a u Hrvatsku povezala s oporbom koja 'očito jedva čeka izbore'.

'Uskoro dolazi predizborna godina koju neki, očito ne mogu dočekati. Ali strpite se...' - poručila je Kosor.