GRAĐANI U ISTRAŽIVANJU NOVE TV

Nije drama ako pregovore ne završimo u lipnju

10.04.2011 u 19:25

Bionic
Reading

Istraživanje koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos Puls na uzorku od 600 građana pokazalo je da oni ne smatraju dramatičnim ako se pregovori ne zaključe u lipnju, za takav ishod krive gotovo sve uključene u proces, a ne dobijemo li datum ulaska, većina je za raspisivanje izbora

Nije drama ako pregovori ne završe u lipnju
Iako političari završetak pregovora s EU postavljaju kao biti ili ne biti, građani misle drugačije. Čak 48,5 posto građana nezavršavanje pregovora ne bi smatralo ni lošim ni dobrim. Lošim, pak, nezaključenje pregovora ocjenjuje 28,1 posto građana, a za njih 14,8 to bi bila dobra vijest. Podijeljenost je vidljiva i kod birača dviju navjećih stranaka. Tako 42 posto HDZ-ovaca to ne bi smatralo ni lošim ni dobrim, a to misli i 53 posto birača SDP-a

Da dugo pregovaranje krivci su - svi
Hrvatska za ulazak u EU pregovara dugo kao nitko do sada, čak deset godina. Je li krivnja na Zagrebu ili Bruxellesu, bilo je pitanje, a građani misle da su za to odgovorni svi. U 'krivnji' prednjači Vlada sa 33,5 posto, Europsku uniju krivi 33,3 posto građana, a da su podjednako krivi misli 28,8 posto građana.

HDZ-u kriv Bruxelles, SDP–u Vlada
I tu je uočljiva razlika u razmišljanju birača vlasti i oporbe. Za HDZ-ovce, njih 56 posto, kriv je Bruxelles, a SDP-ovim biračima, točnije za njih 46 posto, kriva je Vlada.
Građani ne vjeruju u završetak pregovora u lipnju.

Vjeru Vlade da će pregovori biti završeni u lipnju građani, prema rezultatima istraživanja, ne dijele! Čak 69 posto građana ne vjeruje da će pregovori biti zaključeni u lipnju. Njih svega 24 posto misli da će biti tako. Skepsu u lipanj u većini dijele i birači vladajućeg HDZ-a, njih 53 posto, te oporbenog SDP-a čak 79 posto.

Ne dobijemo li datum, većina traži izbore
Vladajući tvrde da ćemo datum izbora znati u lipnju, oporba ga želi odmah. No ako se u lipnju ne zaključe pregovori, 47,7 posto birača želi da se raspišu izbori. Njih 40,7 posto misli da pregovore treba nastaviti do jeseni i onda ići na izbore.

HDZ-ovci bi čekali jesen, a SDP-ovci bi izbore odmah
I tu je očekivana podjela na birače vlati i oporbe. HDZ-ovi birači, njih 64 posto, misli da u tom slučaju treba čekati jesen, a 67 posto birača SDP-a želi izbore odmah ako se pregovori ne zaključe.

Za neuspjeh kriva Vlada i premijerka
Krivicu za neuspjeh u završetku pregovora u lipnju većina birača, njih 56 posto, adresira na Vladu i premijerku Kosor. Da je netko drugi kriv smatra svega 8,8 posto građana, a njih tek 3,9 posto krivicu dijeli podjednako na sve političare.
Krivca u oporbi, SDP-u i Zoranu Milanoviću pronalazi 3,1 posto. Europsku uniju za neuspjeh krivi 3 posto hrvatskih građana. Na predsjednika Josipovića krivicu prebacuje 1,1 posto građana. Zanimljivo, na ovo je pitanje dosta velik broj – 20 posto - onih koji krivim smatraju nekog drugog ili ne znaju kome bi pripisali neuspjeh.

Između Zagreba i Bruxellesa - kriv je Zagreb
Neuspjeh završetka pregovora otvara i pitanje tko je za to odgovoran. Tako 37,6 posto građana smatra da je odgovornost u tom slučaju na hrvatskoj strani, 28,2 posto građana misli da je odgovornost podjednaka na Zagrebu i Bruxellesu, a EU odgovornim smatra 27,2 posto građana.
HDZ-ovi birači, njih 44 posto, u slučaju da pregovori ne završe, odgovornim bi smatrali EU, a SDP-ovi birači, njih 56 posto, smatralo bi odgovornim Vladu.

Premijerkine zasluge ako pregovore zaključimo
Ako u lipnju dobijemo zeleno svjetlo, to će biti veliki plus Vlade i premijerke. Zaslužnim bi je smatralo 34,3 posto građana. Zasluge za zaključenje pregovora kod 7,4 posto građana pripast ce EU. Predsjednik Josipović će za 5 posto građana biti zaslužan, baš kao što isti postotak zaslužnim ocjenjuje nekog drugog. S istim postotkom zasluga od 5 posto prošli bi i hrvatski pregovarači. A da je zaslužan cijeli narod misli 4,9 posto građana. Zoran Milanović pobrao bi zasluge kod 0,4 posto građana. No većina od skoro 35 posto ne zna odgovor na to pitanje.

Ulaskom u Uniju živjet ćemo lošije
Pregovori s Europskom unijom u završnoj su fazi, građane ta tema itekako zanima jer se tiče i njihova svakodnevnog života. Posljednje istraživanje DNEVNIKA NOVE TV koje je provela agencija IPSOS PULS (600) pokazuje sumnje građana u kvalitetan život s punopravnim članstvom u EU. Tako njih 32,9 posto misli kako ćemo živjeti lošije nego sada. Da ćemo živjeti podjednakom kvalitetom kao sada smatra 29,9 posto. Svega 28,6 posto građana misli da ćemo živjeti bolje. Ne zna njih 8,6 posto.

Mladi eurofili, stariji euroskeptici
Mladi imaju više vjere u Uniju. Oni do 30 godina u najvećem postotku (34 posto) misli da ćemo u Uniji živjeti bolje, ali zato generacija od 45 do 60 godina sa 41 posto misli da će nam biti lošije kada budemo punopravni član europske obitelji. Kvaliteta raspoloženja prema Europi ima veze i s obrazovnom strukturom ispitanika: građani s osnovnom školom - njih 43 posto - misli da će nam biti lošije, a oni s fakultetom - njih 47 posto - misli da se ništa neće promijeniti.

Dalmatinci za, sjever Hrvatske protiv; HDZ-ovci optimistični, SDP-ovci pesimistični
Da će nam biti bolje misli 33 posto Dalmatinaca. No zato 41 posto građana sjeverne Hrvatske smatra da će nam ulaskom u Uniju biti lošije. HDZ-ovci, njih 40 posto, misli da članstvo u Uniji znači i bolji život. SDP-ovci su puno skeptičniji, njih svega 22 posto vjeruje u bolji život u Europi.