JOSIPOVIĆ O POVRATKU IZBJEGLICA

'Nije dovoljno reći - vrati se'

02.03.2011 u 22:42

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je u srijedu da je izvješće Europske komisije o poglavlju 23. povoljno te kako vjeruje da će vlada i Hrvatski sabor i svi politički čimbenici učiniti sve da se pregovori s EU-om završe što prije

"Mislim da je izvješće povoljno, da je u pozitivnu trendu koji je već prepoznatljiv", rekao je Josipović odgovarajući na novinarska pitanja u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u kojoj je održan gospodarski forum u povodu službenog posjeta predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika Hrvatskoj.

Europska komisija prihvatila je danas privremeno izvješće o napretku Hrvatske u ispunjavanju mjerila u poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava, koje ostavlja mogućnost dovršetka pregovora u lipnju ove godine, do kraja mađarskog predsjedništva EU-a.

Na upit hoćemo li dovršiti pregovore do lipnja, Josipović je odgovorio kako to ne može zajamčiti te da to ovisi o kvaliteti primjene i reformama koje još moramo provesti.

"Ali ja vjerujem da će i vlada i Hrvatski sabor i svi politički akteri učiniti sve da završimo pregovore što je moguće prije", kazao je.

Na novinarski upit je li na današnjem sastanku s Dodikom u Slavonskom Brodu bilo riječi o širem aspektu prognaničke problematike ili samo o povratku Hrvata u Republiku Srpsku, Josipović je rekao da se govorilo i o povratku Srba, no kako je ovaj put možda više naglasak bio na povratku Hrvata.

Razgovaralo se i o onome što je nužan preduvjet povratka, a to je gospodarstvo, kazao je predsjednik.

"Nije dovoljno samo reći - vrati se!, nije dovoljno samo sagraditi kuće, nego je potrebno i omogućiti da ljudi koji se vrate imaju od čega živjeti", istaknuo je.

Važnim je ocijenio razgovore o gospodarskim projektima koji bi trebali Hrvatskoj i BiH omogućiti gospodarski razvoj, čak i neovisno o pitanju povratnika i izbjeglica.