Mariano Rajoy

Nije bilo pritiska radi dobivanja europske pomoći bankama

10.06.2012 u 16:27

Bionic
Reading

Predsjednik španjolske vlade Mariano Rajoy rekao je u nedjelju da nije bilo nikakva pritiska na njega radi pružanja europske financije pomoći bankarskom sektoru u Španjolskoj, već je on štoviše "vršio pritisak" na svoje europske partnere kako bi dobio pomoć.

Odgovarajući na tiskovnoj konferenciji na pitanja o postojanju pritisaka, Rajoy je rekao: "Nitko nije vršio pritisak na mene i, ne znam smijem li to reći, ja sam bio taj koji sam vršio pritisak jer sam htio kreditnu liniju kako bih riješio velik problem koji ovdje imamo", prenosi France Presse.

Rajoy je još 28. svibnja u jednom od rijetkih javnih nastupa zanijekao potrebu pomoći izvana, rekavši da "neće biti nikakva spašavanja (bankarskog sektora) izvana".

Španjolska, koja je u subotu zatražila europsku pomoć za svoje banke, treba ovih dana odrediti koliki joj je iznos potreban i to će možda učiniti prije važnih izbora u Grčkoj 17. lipnja koji bi mogli donijeti poremećaj u eurozoni.

Potonja je izrazila spremnost "pozitivno odgovoriti na zahtjev za pomoć" španjolskom bankovnom sektoru i dokapitalizirati ga s iznosom do 100 milijarda eura.

"To je maksimalni iznos", istaknuo je u subotu ministar gospodarstva Luis de Guindos, dodavši da je u tom iznosu "predviđena sigurnosna marža".

Tim paketom pomoći treba se pomoći španjolskim bankama koje su oslabljene nakon pucanja nekretninskog mjehura 2008. kojemu su bile jako izložene. Španjolska je dugo vjerovala da će se sama moći izvući, ali je na kraju ipak morala zatražiti pomoć.

Ovo je četvrti paket pomoći za neku od zemalja eurozone od početka krize koncem 2009., nakon Grčke, Irske i Portugala.