ORGANIZATORI KONCERTA KOSORICI I JOSIPOVIĆU

'Nije bilo fašizma, zašto skidate gaće?'

17.06.2010 u 15:26

Bionic
Reading

Da u Spaladium areni nisu primijećena nedopuštena obilježja, potvrdila je i splitska policija. 'Jesu li možda hrvatske zastave simbol fašizma?' pitaju u Hvidri

Na nedjeljnom koncertu potpore hrvatskim generalima u Spaladium areni, gdje su se, po zajedničkom priopćenju predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor, navodno isticala fašistička obilježja, prisustvovao

je i v.d. ravnatelja HRT-a Josip Popovac. Kako nam je potvrdio organizator, predsjednik Hvidre Splitsko-dalmatinske županije Kristijan Petric, privremeni šef javne televizije u Splitu se dobro zabavljao, pa je time čudniji njegov zahtjev da se ispita je li HTV trebao prekinuti izravni prijenos koncerta.

‘Odgovorno tvrdim da u dvoranu nije uneseno nijedno fašističko obilježje, mi kao organizatori to smo javno zatražili deset dana ranije i tako smo se dogovorili s policijom i redarskom službom. Dozvoljene su bile samo hrvatske zastave, a one valjda još uvijek ne predstavljaju fašizam’, kazao nam je Petric.

‘Zašto se predsjednik i premijerka prije svoje izjave nisu konzultirali s policijom i informirali se o činjenicama?’ pita Petric, kojega su optužbe za fašizam prilično uznemirile jer su i njegovog
oca crnokošuljaši 1942. godine protjerali s Visa, pa je pune tri godine proveo u zbjegu u El Shattu. Netočne su, kaže, i tvrdnje da je u Splitu vrijeđano državno vodstvo, te Hvidra razmišlja o podizanju sudske tužbe protiv nekih novinara.

‘Ovdje netko očito skuplja političke poene preko naših leđa, a Hvidra to neće dopustiti. Ili se radi o tome da smo kao država jednostavno odlučili skinuti gaće kad god koji veleposlanik to zatraži’, oštar je šef Hvidre.

Tvrdi i da nisu točne informacije da je dio novca prikupljenog na koncertu preusmjeren osuđenom ratnom zločincu Mirku Norcu. Sve je, kaže, otišlo generalima i braniteljima protiv kojih se trenutačno vode procesi u Haagu i Hrvatskoj, a oni su pred zakonom još uvijek nevini.

Hvidra već je ranije prosvjedovala zbog sabotaže jer je, kako tvrde, pozivni centar preko kojeg su se prikupljale donacije jedno vrijeme bio blokiran, a Petric danas otvoreno sumnja i u friziranje podataka o ukupno doniranom iznosu.

U splitskoj policiji potvrdili su nam da tijekom koncerta u Spaladium areni nije primijećeno nijedno nedopušteno obilježje. Pregledom snimke provjerit će se tek navodi da se u nekoliko navrata skandirao ustaški pozdrav 'Za dom spremni', pa će se eventualno utvrditi pojedinačni prekršitelji zakona.