BIG IN JAPAN

Nico Nico Douga

05.01.2011 u 18:00

Bionic
Reading

Nico Nico Douga je japanska internetska stranica za razmjenu video zapisa, nastala na Youtubeovom kosturu. Kako je Nico Nico Douga vukao dobar dio podatkovnog prometa s Youtoubea, uskoro im je otkazano serversko gostoprimstvo, pa su se Japanci morali osloniti na vlastite snage

Prešavši na vlastite servere, Nico Nico Douga je vrlo brzo dostigla slavu foruma 2CH i Futaba Channeru, što i nije bilo teško jer su komunikaciju među korisnicima ostvarivali razmjenom video sadržaja. Namijenjena prvenstveno Japancima, ova internetska stranica postala je okupljalište fanova japanske pop kulture, prvenstveno anime filmova, videoigrica i glazbe.

Nico Nico Douga je već nakon godinu i pol dana postojanja ponudila vrlo visoku kvalitetu uploadanih uradaka s najnovijim standardima video kompresije kao što su MPEG4 u svojoj varijanti H264 i zvučnom zapisu AAC. Svaki korisnik mogao je posložiti svoje video isječke u određen broj foldera i pratiti posjećenost preko nekoliko tipova top-lista. Ono što je posebno veselilo korisnike bila je mogućnost ostavljanja komentara na svakom videu, i to na točno određenom mjestu i uz mogućnost određivanja  njegove dužine. Uz opciju Nicoscript, uploader je mogao na svoj video isječak stavljati specijalne efekte, kviz natjecanja, linkove, liste glasovanja i sl.

Generator novca i nagrada

Čelnici anime industrije dosjetili su se da preko stranice Nico Nico Douga mogu jeftino predstavljati svoje najnovije serijale preko posebno prilagođenih epizoda. Korisnici su te ponuđene video isječke prilagodili svojim potrebama;:kao što smo nekad radili AMV spotove (anime music video), tako danas možemo raditi vlastite MAD Movies, filmiće sastavljene iz bogate audio-vizualne internetske ponude. Uz Kumikyoku Nico Nico Douga moći ćete raditi i prave medley covere i remikseve ponuđenih pjesama.

Do kraja 2010. Nico Nico Douga je dostigao broj od 19 milijuna registriranih korisnika na internetu, od čega je čak milijun Premium korisnika (koji za tu titulu plaćaju oko 40 kn mjesečno) te skoro šest milijuna korisnika mobilnog interneta. U prošloj godini Nico Nico Douga je rangirana kao 13. japanska internetska stranica po posjećenosti. Toliki korisnici donose i veliku zaradu koja se mjeri u bilijunima jena, a uz korisnike i zaradu odmah slijede i nagrade. 2007. Nico Nico Douga je dobila Good Design, specijalnu nagradu u Japanu, a godinu kasnije posebno priznanje u kategoriji digitalnih komunikacija na austrijskom Prix Ars Electronica.