BEBIĆEVA POSLANICA

'Ni Vlada ni predsjednik ni Sabor nisu svete krave'

13.10.2011 u 14:06

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Luka Bebić nada se da će ovaj saziv Sabora ipak uspjeti završiti posao kako je planirano, unatoč najavi SDP-a da više neće sudjelovati u radu parlamenta te je postalo upitno hoće li HDZ uopće moći osigurati kvorum

'Meni je jako žao što ovaj saziv Sabora neće završiti onako kako je to normalno. Ja ću pozvati sve klubove zastupnika da sudjeluju u radu Sabora', rekao je Luka Bebić. Prema njegovom proračunu, Sabor bi trebao raditi još desetak do 20 dana da bi se dohvatili rokovi za izbore.

'I dalje vjerujem da ovo šesto zasjedanje nećemo završiti na ovaj način. Ja ću se strogo pridržavati poslovnika i dnevnog reda Sabora te ću nastojati da raspravimo sve točke dnevnog reda koje smo usvojili. Hoćemo li ih donijeti ili hoćemo li glasati, ovisi o kvorumu', objasnio je predsjednik Sabora.

Rekao je da ne želi ništa 'silovati', ali isto tako bi želio uspješno završiti posao, ne s nekim ekscesima. Onda se okrenuo monologu vezanom uz, po njegovom mišljenju, nenaklonjenost medija HDZ-u.

'Možemo primijetiti da se selektivno raspravlja o nekim stvarima, a o nekima šuti', aludirao je Bebić na aferu koja se razvila zbog izjava zastupnika Željka Jovanovića i Vladimira Šeksa.

Na pitanje nije li HDZ taj koji daje tempo uvreda, Bebić je odgovorio da je on osobno uvrijeđen jer prozvan najgorim mogućim riječima te je i on, kao i tisuće ljudi, svrstan u kriminalnu organizaciju. 'Javnost šuti i gleda sa simpatijama kada se radi o jednima, a kada se radi o drugima, onda se diže takva zaglušujuća galama da je to neizdrživo', primijetio je Bebić.

Postom je objasnio da Hrvatski sabor nije indijska sveta krava te da je, kao što se vidi iz medija, svaki dan izložen sudu javnosti, a sveta krava nije ni Vlada, ni institucija predsjednika države, ni policija, ni sudstvo, ni Državno odvjetništvo. 'Trebaju postojati mehanizmi stručnog i javnog demokratskog nadzora za sve', poručio je predsjednik Sabora Bebić.

Rekao je da je riječ o načelima demokratskog sustava koje treba problematizirati, a ne problematizirati neke te gurati druge u zapećak. Na kraju je pozvao javnost da problematizira sve ono što nije problematizirala ili izbjegava iz nekog razloga, tako da neke stvari spominje, a neke stvari napuhava u tolikoj mjeri da to izgleda kao histerija.