PUTUJE U SARAJEVO

Ni Vesna Pusić neće na sastanak s predsjednicom?

13.04.2015 u 18:13

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović niti bilo tko drugi iz SDP-a neće u utorak otići na Pantovčak na razgovor o stanju u zemlji na koji ih je pozvala predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, potvrđeno je Hini u ponedjeljak od izvora bliskog Milanoviću. RTL neslužbeno doznaje da se pozivu predsjednice u srijedu neće odazvati ni šefica diplomacije i HNS-a Vesna Pusić

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova tportal doznaje da je u srijedu, 15. travnja predviđen odlazak ministrice Vesne Pusić u službeni posjet Sarajevu, gdje je očekuje kolega Igor Crnadak. Ministarstvo vanjskih poslova BiH potvrdilo je za TV N1 da će šefica diplomacije RH tog dana boraviti u Sarajevu i da će jedna od glavnih tema razgovora biti europski put BiH. O pozivu predsjednice Grabar Kitarović HNS-u na sastanak u srijedu Vesna Pusić oglasit će se u utorak.

Grabar Kitarović
poziv Zoranu Milanoviću uputila je krajem prošlog tjedna, a u ponedjeljak poslijepodne Hini je potvrđeno da se tom pozivu nitko iz SDP-a neće odazvati.

Najave da Milanović neće ići na Pantovčak tijekom dana je objavilo više medija, a njih je u Karlovcu novinarima komentirala predsjednica Republike, izjavivši da Milanoviću treba 'dati šansu da se urazumi'. U razgovoru za Hrvatski radio tu je njenu izjavu nekorektnom ocijenio predsjednik Sabora i predsjednik Glavnog odbora SDP-a Josip Leko, rekavši da na sastanak s Grabar Kitarović iz SDP-a ne bi smio ići nitko drugi osim predsjednika stranke.

'Ako ide, ide predsjednik stranke. On predstavlja i zastupa stranku i odgovoran je za kreiranje politike, kao i druga stranačka tijela. Ali, on je osoba koja ima legitimitet da s drugima razgovara i dogovara, a onda prenosi to što se dogovori i za što traži mišljenje u stranci. To radi predsjednik stranke', objasnio je Leko.

Prema najavi iz Ureda predsjednice, sastanak s izaslanstvom SDP-a predviđen je u utorak u 9 sati, a u 10 sati prima izaslanstvo HDZ-a. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko već je ranije potvrdio da će s veseljem otići na sastanak s predsjednicom na Pantovčaku.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner (HDZ), koji je s predsjednicom bio danas u Karlovcu, rekao je da bi neodaziv Milanovića na predsjedničin poziv predstavljao još jedno stavljanje ega ispred općih nacionalnih interesa.

'Situacija u Hrvatskoj je takva da nam je razgovor naprosto nužan. Ako netko odbija razmišljati da bi mogao razgovarati s drugima s kojima možda i nema isto političko mišljenje ili stavove, to je vrlo zabrinjavajuće', izjavio je Reiner.

Grabar Kitarović u idućim bi danima trebala primiti i predstavnike ostalih parlamentarnih stranaka. Tako je poziv za sastanak u srijedu upućen HNS-u i HDSSB-u, a iz Ureda predsjednice je potvrđeno da će uslijediti i pozivi laburistima i SDSS-u za sastanke idući tjedan.

Tema razgovora je stanje u zemlji, a hrvatska predsjednica od parlamentarnih stranaka želi čuti njihovo viđenje stanja u državi, kao i ideje za društveni i gospodarski oporavak zemlje.