ŠALE O JAVNIM OVRŠITELJIMA

'Ni Udba nije upadala noću ljudima u kuće'

07.11.2011 u 15:09

Bionic
Reading

'Novi Zakon o kaznenom postupku, koji se u potpunosti primjenjuje od 1. rujna, temelji se na inkvizicijskim načelima kakva su bila prošlost čak i u socijalističkoj Jugoslaviji', rekao je pravnik Petar Šale koji je odnedavno član HSP-a

Na konferenciji za novinare HSP-a žestoko se obrušio na novi ZKP ali i na Zakon o ovrhama. Zaključio je kako su oba zakona 'eklatantno kršenje Ustava RH ali te temeljnih ljudskih prava te kako se kose s poveljom UN-a.

Ocijenio je kako ZKP u neravnopravan položaj u postupku stavlja tužitelja i okrivljenika. Naime, Državno odvjetništvo ima raspoloživo sve 'oružje', dostupnost tajnih informacija policije Fine, porezne uprave, financijskih institucija dok odvjetnici okrivljenika nemaju. Odvjetnici stoga ne mogu poduzeti ništa dok ne dobiju uvid u spis. 'Naravno da je njihovo pravo i dužnost progon osumnjičenika, no ne smiju biti 'kadija koji te tuži i sudi'', rekao je Šale.

Uz to je napomenuo kako su odvjetnici nekoliko koraka iza DORH i zbog činjenice da se svjedoci moraju odazvati pozivu Državnog odvjetništva dok se pozivu odvjetnika ne moraju odazvati. Usto će, kaže, odvjetnički uredi morati angažirati istražiteljske timove za prikupljanje dokaza što će građanima biti trošak koji neće moći podnijeti.

Šale ističe kako je do sada vrijedila presumpcija nevinosti, ali je aktualna bila i uzrečica da je bolje deset krivaca na slobodi nego jedan nevin u zatvoru. Nakon uvođenja novog ZKP-a biti će obrnuto, upozorio je Šale.

'Ovo je radikalno i neprihvatljivo stoga će HSP u sljedećem sazivu Sabora tražiti izmjenu ZKP-a te usklađenost s Ustavom koji jamči ravnopravnost pred zakonom', rekao je. Usto se nada kako će Ustavni sud ocijeniti kako ZKP nije u skladu s Ustavom nakon što je skupina pravnika zatražila ocjenu ustavnosti.

'Pa ni Udba nije tako noću padala'

Šale se osvrnuo i na Zakon o ovrhama i javnim ovršiteljima tvrdeći kako niti on nije u skladu s Ustavom kojima se građanima garantira zaštita privatnosti i imovine. 'Zašto javni ovršitelji, koji su uglavnom mladi, neiskusni, odvjetnici imaju pravo pretresti ovršenika. Zar misle da će naći milijuna eura u odjeći ili će mu pak skinuti prsten s ruke', ogorčen je Šale. Ističe kako 'takve nebuloze mogu donijeti samo oni koji s pravom nisu doma'. Naime, sudac koji vodi ovršni postupak sudac je građanskog suda. On nema pravo dati nalog za pretres; to može samo sudac kaznenog suda. Ne mogu se elementi kaznenog postupka dati u ruke sucu građanskog prava', pojasnio je Šale.

Sporna mu je i činjenica da javni ovršitelji s policajcima ovrhu smiju provesti i tijekom noći što, kaže, nije prakticirala ni zloglasna Udba koja nije kucala na vrata prije pet sati ujutro.


'Postajemo državno-odvjetnička država

Danijel Srb, predsjednik HSP-a, rekao je pak kako se u Hrvatskoj sustav vrijednosti okrenuo naopako: 'Sirotinja neće imati mogućnosti organizirati vlastitu obranu pred sudovima, a Državno odvjetništvo postalo je toliko moćno da postajemo državno-odvjetnička država'. Srb smatra kako DORH drži u šaci pojedine političke dužnosnike, posebice iz HDZ-a, kako bi osnažili svoj položaj i postalo svemoćni.