ZASTUPNICI POJMA NEMAJU

Ni u SDP-u ne znaju koliko je život skup

16.07.2009 u 09:16

Bionic
Reading

Provedena telefonska anketa među zastupnicima, koja je sadržavala osam pitanja, pokazala je da su SDP-ovci, uz blago oklijevanje, pristali odgovarati na pitanja o cijeni struje, plina, ili školarine, dok su nas zastupnici drugih stranaka, osim nezavisnog Dragutina Lesara, odbijali

Prije točno dva mjeseca, saborski zastupnici SDP-a na aktualnom su satu u Saboru, pripremljeno i organizirano, bivšeg premijera »izbombardirali« s pitanjima koja muče prosječnog hrvatskog građanina, s namjerom da otkriju kako premijer odgovor na njih – ne zna, piše Novi list

U toj su namjeri i uspjeli, jer im Sanader nije odgovorio koliko košta kilovatsat struje u Hrvatskoj, koliko kubični metar plina, koliko prosječna školarina na fakultetu. Nisu dobili ni odgovor na pitanje koliko iznosi prosječna invalidnina u državi, ili, primjerice, koliko nezaposlenih imamo na burzi rada. Reklo bi se, svaki saborski zastupnik sve to zna.

Što (ne) znaju saborski zastupnici


PITANJE                          ODGOVOR
– cijena m3 plina u Zagrebu 2,43 kn
– cijena kWh el.energije 0,46-0,92 kn
– prosječna školarina 8.000 kn
– najviša invalidnina 1.250 kn
– najveća rodiljna naknada nakon šest mjeseci 2.660 kn
– broj nezaposlenih (V./2009)           256.269
– prosječna neto plaća 5.295 kn
– prosječna mirovina 2.167 kn

Danas, dva mjeseca nakon, ni sami SDP-ovci, međutim, više ne znaju odgovor na ta pitanja, osim eventualno na ono koje su premijeru postavili sami, i za njega se pripremili.

Koliko je dobra njihova memorija, odnosno koliko dobro ili loše saborski zastupnici općenito »barataju« sa činjenicama o hrvatskoj stvarnosti, provjereno je među njima telefonskom anketom od osam pitanja, što onih s aktualnog sata, što redakcijskih, poput pitanja o visini rodiljne naknade nakon šest mjeseci.

I dok su SDP-ovci, iako iznenađeni, uz blago oklijevanje pristali odgovarati na njih, zastupnici drugih stranaka, osim nezavisnog Dragutina Lesara, redom su nas odbijali.

SDP-ovci su se, kazivali su nam u drugim strankama, u to »sami uvalili«, pa neka se sada i izvlače, dok oni, kako smatraju neki od zastupnika, sve te brojke općenito niti ne trebaju znati.

Kako se čini, dok budući studenti na prijemnim ispitima moraju odgovarati na pitanje poput onog »koliko prozora ima HNK u Zagrebu?«, saborski zastupnici ne smatraju bitnim znati koliko u Hrvatskoj iznosi prosječna mirovina, koliko plaća, ili pak koliko nezaposlenih u nas ima.

Danijel Mondekar , SDP-ovac koji je bivšeg premijera upitao koliko studenti plaćaju školarinu, spremno odgovara na to, svoje pitanje, no ne zna koliko košta kubik plina, koliko kilovatsat struje, kao ni to kolika je invalidnina u Hrvatskoj. Na pitanje kolika je nezaposlenost, odgovara kako »to ne zna nitko u državi«, dok prosječna plaća, veli, iznosi između četiri i pet tisuća kuna. Kolika je prosječna mirovina, zna.


Mi nismo premijer  - Željka Antunović

Jednako kao i Mondekar, i ostali SDP-ovci s famoznog aktualnog sata znaju uglavnom odgovor na tri, od ukupno osam pitanja. Interesantno, no to koliko rodilje u Hrvatskoj primaju na ruke, ne zna gotovo nitko, osim zastupnice Nadice Jelaš, koja je jedina »briljirala«, točno odgovorivši na svih osam pitanja. Kako sama kaže, ekonomistica je, i saborska zastupnica koju te stvari zanimaju.

Mirela Holy ne zna za cijenu struje i plina, zna kolika je školarina, ali ne i rodiljna naknada, ili pak prosječna mirovina u Hrvatskoj. S brojem nezaposlenih ona dobro »barata«, baš kao i ostali SDP-ovci, poput bivšeg ministra rada i socijalne skrbi, Davorka Vidovića.

On zna s koliko novaca raspolaže prosječni umirovljenik, prosječnu je plaću »fulao« za 500 kuna naniže, a rodiljna naknada iznosi, kaže, 1.800 kuna. Koliko košta struja, ne zna, samo mu je poznato da mjesečna akontacija koju sam plaća HEP-u iznosi 500 kuna, dok, spremno odgovara, kubični metar plina u njegovom Sisku košta 1,83 kune. Provjerno je - u sisačkoj plinari – cijena je 2,54 kune.

Tonino Picula, s prebivalištem u Velikoj Gorici, ne zna koliko stoji kubik plina u Zagrebu, ali zna iznos invalidnine i mirovine. Koliko košta struja, nije mu poznato, kao ni to koliko dobijaju majke na rodiljnom. Prosječna je plaća, po njemu, 800 kuna manja, dok je za Brankicu Crljenko, zastupnicu koja je Sanaderu postavila pitanje o cijeni kilovatsata, prosječna plaća od prave manja za 2.300 kuna, odnosno iznosi 3.000 kuna.



Bio je spreman odgovarati - Dragutin Lesar
Dragutin Lesar, jedini ne-SDP-ovac koji je bio spreman odgovarati na naša pitanja, kaže pak kako rodiljna naknada u drugom dijelu iznosi oko 800 kuna, cijenu plina i struje ne zna, ali zato mu je, u brojku, poznata prosječna plaća u Hrvatskoj, odnosno mirovina, kao i broj nezaposlenih.

– Nisam u prilici razgovarati..., ne mogu se sada koncentrirati, odgovarali su nam ostali SDP-ovci s aktualnog sata, ali i zastupnici drugih stranaka. Kad bi nas i zamolili da nazovemo kasnije, više se na poziv nisu javljali.

Željka Antunović, potpredsjednica Sabora koja je premijera na »aktualcu« upitala zna li koliko ljudi u Hrvatskoj dnevno ostaje bez posla, zna odgovor na to pitanje – 426, no dalje od toga nije željela odgovarati.

»Mi nismo premijer«, kazala je, napominjući kako namjera nije bila pokazati zna li Sanader odgovore ili ne, već ga navesti da progovori o pravom stanju stvari u Hrvatskoj. Kakvo je to pravo stanje, sudeći prema odgovorima naših zastupnika, ne znaju ni oni sami.