MARŠ PRIJATELJA ŽIVOTINJA

'Ni traga bjesnoći, a ubijanja se nastavljaju'

22.06.2012 u 18:02

Bionic
Reading

Prosvjedom na glavnom zagrebačkom trgu, povodom slučaja Dumovec i Noina arka, u organizaciji udruge Prijatelji životinja, oko 400 okupljenih transparentima i apelima pokušali su osvijestiti vlasti, osobito one direktno odgovorne za ubijanje nevinih životinja, da hitno reagiraju

Peticijom kojom se traži hitna reforma zakona – odnosno brisanje stavke da se nakon 60 dana psi u prihvatilištima 'mogu' uspavati jer je veterinarski inspektori najčešće, prema tvrdnjama udruge Prijatelji životinja, zlorabe i ubijaju po isteku tog roka, bez obzira što je životinja zdrava i ima velike šanse da se udomi.

Drugo, peticijom također traže hitno otvaranje gradskog prihvatilišta Dumovec, koje Grad Zagreb godišnje košta četiri milijuna kuna, te Noine arke koju vodi nevladina udruga.

'Tražimo otvaranje Dumovca i Noine arke! Ne u neko dogledno vrijeme, već jučer, s obzirom na doba kad se sve ovo događa', ogorčeno je izjavio Luka Oman, predsjednik Prijatelja životinja, dodavši da usto zahtijevaju prestanak proganjanja građana (ubijanja pasa po kućama, pred djecom, prijetnje veterinarskih inspektora desecima tisuća kuna globa), reformu veterinarske inspekcije i promjenu zakona.

U razgovoru s predstavnicima udruge, ministar Tihomir Jakovina obećao je zaustaviti i prekinuti ubijanje zdravih pasa te otvoriti skloništa, kao i provesti hitnu reformu veterinarske inspekcije. Naveo je također da će se osobno zauzeti za ukidanje zakonske odredbe prema kojoj se i zdrav pas nakon 60 dana u prihvatilištu može uspavati. Ako ne želi da se njegovo ime veže uz one koji su pred očima djece ubijali zdrave pse, Miljenka Jurjevića, Marice Cikojević i Ljerke Fučkalo, kako su ih prozvali i u dopisima Ministarstvu i na transparentima koje su aktivisti za zaštitu životinja nosili na komemorativnoj povorci za preko 40 ubijenih životinja koje su nestale s lica Zemlje u noći s petka na subotu, onda će vjerojatno ispuniti to obećanje.

Oman je direktno pitanje uputio i veleumovima koji su pred ljetnu sezonu zatvorili skloništa bez ikakvog opravdanog razloga.

'Ako se skloništa ne otvore, tko će primiti brojne pse koji u ljetnim mjesecima već po uhodanom pravilu ostaju bez vlasnika i doma, a taj problem iz dana u dan samo raste? Hoće li ih se po kratkom postupku ubijati kao u Ukrajini? Nepriznavanjem štete koju su počinili, bilo zbog ponosa ili čega već, zamrznuli su programe kastracije koji su se provodili u rečenim prihvatilištima, zaustavili su program pomoći ranjenim životinjama, program edukacije ljudi i, što je najgore, prihvata pasa', zaključio je Luka Oman.

Podsjetimo, sve je krenulo od kujice Ree, koja je iz Dumovca udomljena i mjesec dana nakon toga izgrizao ju je pas susjeda Reinog skrbnika, međutim taj pas nije usmrćen. Po kojoj logici je Rea uspavana, a ne i pas koji ju je zdravu napao? I to 30 kilometara daleko od Dumovca i mjesec dana nakon što je iz Dumovca došla? Bjesnoća je ozbiljna bolest i ne smije biti iskorištena za ubijanje pasa kod kojih nema znakova bjesnoće. Znakovito je i to da su inspektori napali skloništa koja provode politiku neubijanja pasa, dok se u 'skloništima', gdje je politika obrnuta, nitko nije pojavio kako bi testirao i kontrolirao životinje.

Dapače, da se sve 'lijepo' zaokruži, jučer se u Benkovcu dogodila zaista zastrašujuća stvar. U svjetlu svih ovih događaja, očito su se uzbunili i u Benkovcu, pa su tamošnje službe za zaštitu zdravlja naložile da se uništi privatno prihvatilište za pse, koje je također provodilo politiku neubijanja. Izveli su to bagerima i zgnječili sve kućice i boksove u kojima su bili psi. Ispod gusjenica bagera čuli su se i cvilež i zapomaganja nedužnih štenaca, noć prije okoćenih.

Kao i ostatak svijeta, zgražali smo se događajima u Ukrajini. Taj ostatak svijeta u ljetnim se mjesecima slijeva na jadransku obalu i čita. A što čita? Kako Hrvati po nalozima veterinarskih inspekcija i nadležnih ministarstava štenad bagerima gnječe? Ministre Jakovina i ministre turizma, Veljko Ostojiću, ne čudite se kada po stranim novinama počnu osvitati naslovi poput 'Hrvatska, Dachau za pse' i kad se zbog toga budete morali crvenjeti po briselskim hodnicima i objašnjavati kako smo mi ustvari miroljubiv narod koji ni mrava ne bi zgazio.