RAVNATELJ VRAPČA VLADO JUKIĆ

'Ni sada ne bih objavio sliku bjegunca!'

04.02.2010 u 12:05

Bionic
Reading

'Ja njegovu sliku kao ni njegovo ime ne bih ni sada objavio', rekao je za tportal ravnatelj psihijatrijske bolnice Vrapče Vlado Jukić nakon hvatanja opasnog pacijenta koji je u bijegu proveo tjedan dana

Jukić je pritom mislio na obvezu čuvanja liječničke tajne, ali je ipak priznao da je interes javnosti nekad važniji od čuvanja liječničke tajne.

'Znači, to nije bio sada slučaj?' ustrajali smo na odgovoru.

'To je moja kriva procjena, ne hvatajte se za svaku riječ. Pacijent je u bolnicu vraćen nakon šest-sedam dana, mi smo očekivali da će to biti i prije', rekao nam je Jukić, pa dodao: 'Cijelo vrijeme je bio miran kao bubica.'

Željko Blažević (42) je u listopadu 2008. u parku nasmrt nožem izbo umirovljenika Jovana Rapaića (57) koji je tamo šetao psa. Posvađali su se, navodno, oko plastične boce.

Postavlja se pitanje zašto javnost nije ranije alarmirana nego tek nakon što je već nekoliko dana pacijent bio u bijegu. Pacijent je pobjegao iz bolnice Vrapče u petak, 29. siječnja kada je obaviještena i policija, ali javnost o bijegu opasnog bjegunca s psihijatrije saznaje tek u utorak ujutro, pri čemu je objavljen samo njegov opis, a ne i fotografija. Fotografija je objavljena tek toga dana navečer.

Zahvaljujući dojavi zabrinutih građana, odbjegli Željko Blažević uhićen je u Dardi kod Osijeka u srijedu navečer. Zašto se toliko čekalo i je li se trebala dogoditi neko zlo da nadležni organi ubrzaju potragu? Ubrzo nakon objavljivanja fotografije, bjegunac je i uhićen i vraćen na liječenje u bolnicu.

'Mi smo bili dužni obavijestiti policiju i sud koji ga je osudio i to smo učinili. Policiju i sud smo obavijestili pismom koje smo poslali faksom, a našu najbližu policijsku postaju na Črnomercu smo obavijestili telefonom', kaže Jukić.
Ministarstvo zdravstva, objašnjava on, nismo trebali obavijestiti, jer takva praksa još uvijek nije razvijena. 'Kad se razvije, mi ćemo to onda i učiniti', zaključio je on.

Blažević, koji je u četvrtak ujutro vraćen na odjel s kojeg je pobjegao, kaje se zbog svoga čina.
'Čovjek je došao i žao mu je što se digla takva buka i halabuka oko njegova bijega, žao mu je što se zbog njega javnost uznemirila, žao mu je što je nas u bolnici uznemirio, eto, to je što jutros govori taj čovjek', prenio je njegove riječi Jukić.
Bolnica neće uvoditi nikakve posebne mjere odbjeglog pacijenta niti će posebno nadzirati, dakle, saznajemo od ravnatelja, sve ostaje po starom.

'I prije se njemu posvećivala posebna pažnja, ali neki poseban tretman neće dobiti. Nesreće se događaju i ovo se moglo dogoditi svugdje', pojasnio je Jukić.