POLICIJSKI ŠTRAJK GLAĐU

Ni psiholozi ne pomažu, uskoro uklanjanje?

20.07.2010 u 14:04

Bionic
Reading

Suspendirani policajac Miro Botica već četvrti dan leži na strunjači u zgradi splitske policije, pije vodu, guta tablete i odbija bilo kakav razgovor. Neslužbeno, neugodnu situaciju MUP će riješiti danas ili sutra

Prvi dosad zabilježeni slučaj policijskog štrajka glađu u Hrvatskoj i dalje traje, četvrti dan zaredom: suspendirani granični policajac iz Trilja Miro Botica još uvijek leži na strunjači u zgradi splitske Policijske uprave. Nitko ga ne dira, mnogi pokušavaju s njime razgovarati, no on ih sve redom odbija. Pobjesnio je na novinare koji su mu se pokušali obratiti, a policijskim šefovima zaprijetio je tužbom ako detalje njegova slučaja iznesu u javnost.

U utorak su s Boticom pokušali razgovarati i psiholozi iz MUP-a, no bez većeg uspjeha; našao se tu i bivši šef splitske policije Marko Bekavac, pa dožupan Luka Brčić, svi su ga pokušali nagovoriti da odustane od prosvjeda, no on i dalje pije vodu i guta isključivo tablete. Jedina osoba s kojim bi eventualno mogao razgovarati, kaže, jest premijerka Jadranka Kosor

Botica je u policiji od 1993, a nedavno je suspendiran zbog odbijanja zapovijedi – odbio je sam dežurati na punktu granične policije, jer ondje nije bilo ni struje, ni vode. Svoju odluku najprije je priopćio šefu smjene, potom i zapovjedniku, a na koncu se izderao i na načelnika splitske policije Jakova Bukvića. Botica je i inače nezadovoljan uvjetima rada u policiji: sredinom devedesetih pojavio se na Pantovčaku i s pokojnim Franjom Tuđmanom poželio razgovarati o stanju u MUP-u.

Otac troje djece, s četvrtim na putu, podigao je veliki kredit za kupnju kuće u Otoku kod Sinja i zbog suspenzije upao u financijske probleme. Danas još uvijek nije jasno što traži – u splitskoj PU neslužbeno govore da im nije jasno kako udovoljiti Botičinim zahtjevima, a sam štrajkaš samo im je poručio da 'ide do kraja'.

Splitska policija, inače, prilično je zbunjena ovim događanjima: prizor prosvjeda kolege u njihovoj zgradi, neposredno uz ulaz, sve ih je zbunio, nitko ne zna što učiniti i kako riješiti situaciju. Neslužbeno, danas ili sutra prosvjed bi mogao biti prekinut. Kako? Vjerojatno po metodi primijenjenoj u Varšavskoj ulici.