BOZANIĆ O SUCU

'Ni od koga nije dobro stvarati kult'

07.04.2009 u 22:19

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u utorak je u pratnji tajnika Željka Faltaka posjetio VII. zagrebačku gimnaziju te ravnateljici Ljilji Vokić i đacima katolicima čestitao Uskrs i odgovarao na njihova pitanja

Na upit zašto i tko potiče medijske napade na Katoličku crkvu, kardinal je odgovorio kako onaj o kom se ne govori očito i nije važan. 'Napadi su znak odnosno izazov za Crkvu, koju se želi ušutkati', rekao je Bozanić, ocijenivši kako je naše društvo u zadnje vrijeme medijski sve zatvorenije i sve isključivije. Smatra kako neke teme i ne mogu doći u medije.

Odgovarajući na pitanje što katolici mogu učiniti, kardinal Bozanić je rekao kako je potrebno da 'mi vjernici budemo glasniji' te dodao kako je važno zajedno nastupati, pa ako je potrebno, i u povorkama ići u prosvjed. Po kardinalovim riječima, Crkva bi trebala biti glasnija. 'Osjećam, kad su mladi u pitanju, da se ta glasnost budi', rekao je dodavši kako svaki napad na Crkvu puni naše hramove.

Upitan da komentira izjavu Zvone Bobana kako se Crkva sve više udaljila od naroda i pretvorila u hramogradnju, kardinal je odgovorio kako mu nije poznata Bobanova izjava te da su u Zagrebu gradili crkve samo tamo gdje su neophodne vjernicima. Imaju li pravo vjernici imati svoje crkve i prostor gdje se okupljaju, upitao je kardinal.

Na upit što misli o svećeniku Zlatku Sucu, kardinal Bozanić je rekao kako vjeruje da je Sudac svećenik koji želi živjeti svoju vjeru te dodao kako vjeruje da ima darove i sposobnosti, one naravne i neke druge naravi. Napomenuo je također kako je katolicima Euharistija najveća svetinja te da nema ništa protiv onih koji u razgovoru s velečasnim Sucem traže Boga Isusa Krista.

Dodao je kako nije dobro ni od koga stvarati kult. 'Bilo bi loše kad vjernici ne bi imali primjedebe na svoju Crkvu', rekao je dodavši kako su kršćani samo ljudi u nastajanju te da nisu savršeni. Ocijenio je kako korizmeno vrijeme čovjek ne treba gledati samo kao pritisak i askezu, nego kao vrijeme koje će čovjek više koristiti za svoju slobodu. Na pitanje o približavanju Katoličke i Pravoslavne crkve Bozanić je poručio kako vjernici trebaju mnogo raditi na ekumenizmu.