SENKAKU/DIAOYU

Ni Kina ni Japan ne odustaju od spornih otoka

21.09.2012 u 14:53

Bionic
Reading

Spor između Kine i Japana oko otoka u Istočnom kineskom moru krenuo je u poznatom smjeru: Peking je rasporedio flotu patrolnih brodova, a Tokio je poslao svoje brodove

Kao i u ranijim sporovima oko stijena i sprudova u Južnom kineskom moru, Peking se oslanja na patrolne brodove više nego na ratne brodove kako bi pokazao svoj suverenitet nad spornim otocima poznatim kao Diaoyu u Kini i Senkaku u Japanu.

Za obje strane nazočnost tih brodova s lakim naoružanjem smanjuje rizik od sukoba, kažu stručnjaci, a imaju i opciju da pošalju brodove s jačim naoružanjem u slučaju intenziviranja spora.

Odluka japanske vlade donesena početkom prošlog tjedna da kupi te otoke od privatnog vlasnika i da ih tako nacionalizira, izazvala je žestoku reakciju Pekinga koji je poslao nekoliko brodova da nekoliko sati kruže oko arhipelaga kako bi pokazao da pripadaju Kini.

Ovaj spor ipak nosi rizik od vojnog sukoba. U slučaju njegova izbijanja, stručnjaci upozoravaju da je moguće da će ga biti teško zadržati na spornom području, te da bi u neprijateljstva s Kinom mogao biti uvučen SAD, japanski saveznik.

Pomoćnik američke državne tajnice za istočnu Aziju Kurt Campbell izjavio je u četvrtak da su sporni otoci 'jasno' pokriveni sporazumom iz 1960., koji obvezuje SAD da pritekne u pomoć Japanu ako bude napadnut.

'Ja zapravo ne mislim da dvije strane namjeravaju voditi rat oko otoka ovoga puta', rekao je Sun Yun, stručnjak za kinesku sigurnosnu politiku u Stimson centru u Washingtonu.

'Međutim, smatram da je to opasnije jer su sadašnje napetosti više nabijene emocijama od prijašnjih sporova u Južnom kineskom moru', kazao je.

Političari bi mogli održavati taj spor da vrije u predstojećim mjesecima budući da se do kraja godine očekuju izbori u Japanu, a Kina priprema promjenu vodstva.

Dok je pomorski rast Kine privukao globalnu pozornost, Japan tiho i nenametljivo gradi moćnu mornaricu. Ako napetosti oko spornih otoka dovedu do vojnog sukoba, kineska mornarica ne bi mogla samo tako lako poraziti japanske snage kao što bi to mogla očekivati u sukobu protiv vojno slabijih rivala u Južnom kineskom moru, piše Reuters.

Pomorski sukob bi bio korak u nepoznato za obje vojske.

Japanska mornarica nikada nije sudjelovala u borbenim operacijama nakon što je uništena u završnim fazama Drugog svjetskog rata.

Suvremena kineska mornarica je još uvijek u razvoju i također nema borbenog iskustva.