BOJKOT EUROPSKIH POLITIČARA

Ni Josipović ne ide na Jaltu zbog zlostavljanja Timošenko

02.05.2012 u 18:20

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik neće sudjelovati na summitu predsjednika država srednje Europe na Jalti zbog 'okolnosti koje ukazuju na kršenje ljudskih prava u Ukrajini', priopćio je u srijedu Ured Predsjednika, čime se Josipović priključio brojnim europskim visokim dužnosnicima koji će bojkotirati taj sastakak zbog odnosa ukrajinskih vlasti prema zatvorenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko

'Imajući u vidu okolnosti koje ukazuju na kršenja ljudskih prava u Ukrajini, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odlučio je da ne sudjeluje na sastanku na vrhu predsjednika država srednje Europe koje se održava na Jalti 11. i 12. svibnja', navodi se u priopćenju.

I hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u srijedu da postoji realna mogućnost da hrvatska vlada odluči otkazati posjet hrvatskih dužnosnika Ukrajini, zbog odnosa prema zatvorenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko, a da je ona sama sklona takvom stavu.

'Postoji realna mogućnost, naime to je nešto o čemu vlada treba odlučiti, odlučiti o svom stavu. Već je cijeli jedan niz zemalja odlučio ne ići... Ja bih bila sklona takvom stavu', rekla je Pusić.

Broj svjetskih političara koji namjeravaju bojkotirati Ukrajinu nakon izvješća o zlostavljanju bivše premijerke Julije Timošenko u zatvoru sve je veći.

Po pisanju medija, takvu odluku do sada je donijelo više europskih predsjednika, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, europska povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding, a o bojkotu razmišlja i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Svoje sudjelovanje na summitu predsjednika srednjeuropskih zemalja do sada su, prema pisanju više njemačkih medija, otkazali predsjednici Njemačke Joachim Gauck, Austrije Heinz Fischer i Slovenije Danilo Tuerk. Zbog postupanja ukrajinskih vlasti prema bivšoj premijerki bojkotu se priklonio i češki predsjednik Vaclav Klaus, prenosi česki list Lidove novini.

Neki političari će bojkotirati i ukrajinski dio europskog nogometnog prvenstva Euro 2012. u lipnju.