PREDSJEDNIKOVA PREPORUKA

Nezavisni seljaci poduprli Josipovićevu inicijativu

24.03.2013 u 18:40

Bionic
Reading

Nezavisni seljaci Hrvatske poduprli su danas inicijativu predsjednika Ive Josipovića, koji je izvršnoj i zakonodavnoj vlasti uputio preporuke koje bi trebale građanima dužnicima olakšati teret dugova te im omogućiti rješavanje dužničkih problema i novi početak.

"Naša država je u problemima između ostalog i zato što su građani u problemima. Postojeći Zakoni kao da su napravljeni da ih unište. Posebno apeliram na predsjednika i javnost da se promjeni zakon o ovrsi i visina naknade javno bilježničkim uredima", navodi u današnjem priopćenju predsjednik Nezavisnih seljaka Hrvatske Mato Mlinarić.

Ističe kako je "nonsens da se za 1000 kuna dugovanja, mora platiti još 1000 kuna troškova ovrhe".

Mlinarić traži da se iznese koliko su vodeći uredi koje provode ovrhe zaradili, te ocijenjuje kako je riječ o "skandaloznoj legalizaciji pljačke naših građana".

Predsjednik Nezavisnih seljaka Hrvatske smatra kako je također nedopustivo da je novim Zakonom dopuštena ovrha poljoprivrednih poticaja.

Poljoprivredni poticaji su namijenjeni za pokretanje poljoprivredne proizvodnje i sjetvu, a ovrhom na njih država dovodi sama sebe i svoje zakone u pitanje, ističe Mlinarić.

Nezavisni seljaci Hrvatske smatraju da treba zakonski urediti ove odnose. Također apeliraju na predsjednika Josipovića da se razmotri i povlaštena legalizacija poljoprivrednih i gospodarskih objekata u smislu pomoći poljoprivredi i gospodarstvu.

Predsjednik Republike jučer je novinarima predstavio 20 preporuka za olakšanje dužničke krize građanima, koje je sa zajedničke sjednice svojega Gospodarskog savjeta i Vijeća za socijalnu pravdu uputio uputio Vladi i Hrvatskome saboru. Među preporukama koje bi dužnicima trebale olakšati teret dugova te im omogućiti rješavanje dužničkih problema su uvođenje instituta osobnog bankrota, izmjene Ovršnog zakona, nadzor nad formiranjem kamatne stope, otpis dugova, reprogram i moratorij na otplatu kredita i transformiranje kredita u francima.