PORIJEKLO IMOVINE

Nezavisni ljevičari: I SDP i HDZ štite svoje ratne profitere i tajkune

26.05.2015 u 12:42

Bionic
Reading

Vladi očito nije u interesu da lovi lopove, a zajedno s Poreznom upravom nije joj ni u interesu da ubire porez, poručili su to na press konferenciji u Saboru Branko Vukšić i Nikola Vuljanić iz Kluba nezavisnih ljevičara nakon što je Vlada dala negativno mišljenje o njihovom prijedlogu zakona o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine

U svom prijedlogu zakona 'nezavisni ljevičari' tražili su da se za Poreznu upravu propiše obveza da utvrđuje očit nesrazmjer između prihoda i imovine poreznih obveznika. Međutim, takav prijedlog Vlada ne prihvaća pod obrazloženjem da je takvo postupanje poreznika omogućeno Općim poreznim zakonom.

'To je istina. U Općem poreznom zakonu upravo to piše. Porezna uprava može ustanoviti tu diskrepanciju i onda može poduzeti nešto, no ne mora. Odnosno može selektivno, može tamo gdje misli da je to politički oportuno, a tamo gdje se ne valja dirati, tamo ne može. Pa tako i radi', kazao je Nikola Vuljanić iz Kluba nezavisnih ljevičara.

Stoga 'nezavisni ljevičari' predlažu da to bude temeljna funkcija Porezne uprave.

'Svuda u civiliziranom svijetu ako ujutro kupite auto koji je izvan vaših platežnih i poreznih mogućnosti, popodne dolazi poreznik i kaže: 'Dobar dan, dajte recite otkud vam novac za to?' Takva obveza Porezne uprave izjednačila bi građane pred zakonom', kaže Vuljanić.

Vuljanić je kazao da bi se, ukoliko bi se prihvatio njihov prijedlog zakona, imovina kojoj se ne može utvrditi porijeklo oporezivala stopom od 45 posto, uz zatezne kamate od dana kad je stečena.

Na Vladin argument da je predložena stopa preniska odgovorio je kako je Vlada mogla predložiti i veće stope, od 60, 75 ili 140 posto, međutim Vlada 'uopće ne želi razgovarati'.

Slične izmjene, dodao je, predlagao je i u vrijeme HDZ-ove vlasti, no ni tada nije dobio podršku.

'Očito je da između HDZ-a i SDP-a postoji suglasnost da se ne hvataju lopovi. Milanović i Karamarko nemaju o čemu razgovarati jer se očito u svemu slažu. I jedan i drugi štite svoje tajkune i ratne profitere', poručio je Branko Vukšić.

Očito je da Vlada odbija priliku da joj se pomogne, kaže Vuljanić. 'Nakon svega čovjek se osjeća bespomoćno i prevareno. Ako Vlada ne želi progoniti poreznu evaziju, neka to glasno kaže, neka podvuče putinovsku crtu i proglasi - 'ko je jamio, jamio, odsad ćemo pošteno. No oni ni to ne žele učiniti, nego odbijaju priliku da im se pomogne', zaključio je Vuljanić.