PODACI EUROSTATA

Nezaposlenost u Europskoj uniji pada, evo kakvo je stanje u Hrvatskoj

30.04.2019 u 16:41

Bionic
Reading

Nezaposlenost u Europskoj uniji pala je u ožujku na novu najnižu razinu otkad je Eurostat počeo pratiti mjesečne podatke dok je u Hrvatskoj kliznula još dublje ispod prosjeka eurozone, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće.

Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO) iznosila je u ožujku 6,4 posto, što je njezina nova najniža razina otkada je europski statistički ured počeo objavljivati mjesečna izvješća. U veljači iznosila je 6,5 posto a u prošlogodišnjem ožujku 7,0 posto.

I u eurozoni je stopa nezaposlenosti kliznula u ožujku za 0,1 postotni bod u odnosu na veljaču, na 7,7 posto, što je njezina najniža razina od rujna 2008. U ožujku prošle godine iznosila je 8,5 posto.

Ukupno je u 28-članoj Uniji na kraju ožujka bez posla bilo 15,907 milijuna građana, od čega 12,630 milijuna u eurozoni.

Njihov je broj u odnosu na veljaču smanjen za 172 tisuće u EU, odnosno za 174 tisuće u eurozoni. U odnosu na prošlogodišnji ožujak manji je za 1,430 milijuna u EU, te za 1,172 milijuna u eurozoni.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najniža je stopa nezaposlenosti u ožujku zabilježena u Češkoj, od 1,9 posto. Slijede Njemačka s 3,2 te Nizozemska s 3,3 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u ožujku iznosila 7,4 posto i smanjena je za 0,1 postotni bod u odnosu na veljaču. Time se spustila još niže ispod prosjeka eurozone.

Bez posla je u Hrvatskoj u ožujku prema podacima Eurostata bila 131 tisuća građana, što je za tri tisuće manje nego u veljači. U odnosu na prošlogodišnji ožujak njihov je broj manji za 30 tisuća.

Najvišu je stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a bilježila Grčka, od 18,5 posto u siječnju. Slijede Španjolska sa 14 posto i Italija s 10,2 posto.

U usporedbi s ožujkom prošle godine stopa nezaposlenosti pala je u svim zemljama EU-a osim u Danskoj i Švedskoj gdje je ostala nepromijenjena.

Najveći je pad stope nezaposlenosti zabilježen u Grčkoj i Estoniji, za po 2,1 postotni bod. Slijedi Cipar sa smanjenjem stope nezaposlenosti za dva postotna boda.

Blago smanjena i nezaposlenost mladih

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti na razini EU-a kliznula je u ožujku na 14,5 posto, s 14,6 posto u veljači, pokazuju procjene Eurostata.

Smanjenje je zabilježeno i u eurozoni gdje je stopa nezaposlenosti mladih u ožujku kliznula na 16 posto, sa 16,2 posto u veljači.

Bez posla je u ožujku u EU bilo ukupno 3,282 milijuna mladih, od čega njih 2,325 milijuna u eurozoni.

Time je broj nezaposlenih u toj dobnoj skupini u EU smanjen na godišnjoj razini za 189 tisuća, te za 150 tisuća u eurozoni.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u ožujku bilježila Njemačka, od 5,6 posto. Slijede Češka sa 6,3 te Nizozemska sa 6,4 posto.

Najviša je stopa nezaposlenosti mladih zabilježena u Grčkoj, od 39,7 posto u siječnju. Slijede Španjolska s 33,7 i Italija s 30,2 posto.

Hrvatska ne objavljuje mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U prvom je tromjesečju ove godine stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini iznosila 21,3 posto, u odnosu na 22 posto koliko je iznosila u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, pokazuje Eurostatovo izvješće.