GORKA ISTINA VESNE PUSIĆ

'Nezaposlena žena je naprosto - domaćica'

05.10.2012 u 11:59

Bionic
Reading

'Nezaposlenog se muškarca tretira kao socijalni problem, a nezaposlena žena je naprosto domaćica', dijagnosticirala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, govoreći na međunarodnoj konferenciji 'Partnerstvo za promjene: Jačanje uloge žena' u Prištini

Ministrica Vesna Pusić naglasila je da je ključno mijenjati takvu percepciju i boriti se za jednakost spolova. Istaknula je i da obrazovanjem žena profitira cijelo društvo, a ne samo žena, te da viša razina obrazovanja znači i bolju kvalitetu života žena.

'Borba za jednakost počinje u obitelji, a nastavlja se obrazovanjem i izgradnjom društvenih vrijednosti', rekla je ministrica Pusić.

Ponovila je i da postoji visoka korelacija između jednakosti spolova i ekonomskog razvoja te navela da žene reinvestiraju 90 posto svojih prihoda u obitelj, dok muškarci reinvestiraju najviše 40 posto svojih prihoda.

Na kraju svog obraćanja ministrica je kazala da je politička zastupljenost žena u politici važna, počevši od lokalne razine, što se može osigurati i kvotama, jer će tako biti vidljivije i lakše će se izboriti za veću zastupljenost i na nacionalnoj političkoj razini, ali i u medijima te javnom životu uopće.

'U malim zemljama stanovništvo je toliko malobrojno da bi si dozvolilo luksuz diskriminacije žena', rekla je hrvatska ministrica.

Konferenciju, koja se održava u Prištini od 4. do 6. listopada, otvorila je Atifeta Jahjaga, predsjednica Republike Kosovo. Na konferenciji, među ostalima, sudjeluju bivša američka državna tajnica Madeleine Albright i zamjenica bugarskog ministra obrane Avgustina Cvetkova