bučni i jasni

Poduzetnici na Markovu trgu; Bujas: Dobili smo jasna obećanja, držat ćemo ih za riječ

21.05.2020 u 11:16

Bionic
Reading

Nezadovoljni prijevoznici izišli su na zagrebačke ulice, a ovoga puta su im se priključile i djelatnosti vezane uz turizam, ugostiteljstvo i članovi UPG-a kao i nezadovoljni građani. Umjesto prosvjedne vožnje, poduzetnici su krenuli pješice s Europskog na Markov trg gdje su i stigli uz povike 'Dajte ljudima da rade!'

Prijevoznicima koji već više od dva mjeseca gotovo nemaju nikakvog prijevoza i dalje na naplatu stižu rate za leasing za otplatu autobusa. Početkom tjedna Inicijativa povremenog prijevoza putnika (PPP) i Udruga Glas poduzetnika sastala se s predstavnicima tri leasing kuće koje su potvrdile kako će poštovati preporuke HANFA-e da ne poduzimaju mjere prisilne naplate prema urednim platišama. Sastanku se unatoč ponovljenom pozivu nisu odazvali predstavnici ministarstva prometa, financija i turizma zbog čega je najavljen veliki prosvjed za četvrtak u kojem će se prosvjednicima pridružiti i ostale djelatnosti vezane za turizam, ugostiteljstvo te članovi UGP-a. Na ulice izlaze tražeći moratorij na kredite i leasinge, nastavak mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za očuvanje radnih mjesta, hitno otvaranje event-industrije kao i plana za ovu turističku sezonu te nastavak HAMAG-ovih COVID-19 zajmova.

'Idu hrvatski poduzetnici. Krećemo u borbu za Hrvatsku 2.0. Ne bojte se, zajedno smo jači', poručili su nezadovoljni poduzetnici koji su se kretali na Markov trg gdje su i stigli.

'Želimo reći da ovo raspuštanje sabora nije bilo u pravom trenutku. Nemate s kim pričati sad o ozbiljnim, dugoročnim mjerama, možemo samo gasiti vatru. Po prvi puta su nas počeli shvaćati ozbiljno, danas smo razgovarali s tri ministarstva', rekao je Hrvoje Bujas, javlja N1.

'Danas smo dobili jasna obećanja, držat ćemo ih za riječ, istaknuo je te dodao kako ne zna bi li se sastanak dogodio da nisu rekli da je 'dosta i da dolaze na Markov trg'.

Do 27. svibnja će se znati koliki dio sredstava europskih mjera dobija Hrvatska, naglasio je Bujas.

  • +21
Prosvjed prijevoznika, turističkih djelatanika i organizatora eventa Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Čelni ljudi Udruge Glas poduzetnik obratili su se javnosti dok se istovremeno izmjenjuju grupe od po 40 ljudi. Zbog epidemioloških mjera podijeljeni su u tri grupe. Prva je iznijela svoje zahtjeve pred Vladom.

'Moramo skinuti poreze, feformirati javnu upravu, moramo biti efikasnijie. Ne smije nam se dogoditi da šest godina budemo u recesiji. Trebat će hrabrosti. Na zborima izaberte one koji će raditi za vaše interese', rekao je Davor Huić.

'Stop parafiskalnim nametima, gasite ih sve, odmah. Dajte ljudima da rade!', uzvikivali su poduzetnici putem koji govore i kako se ova vlada mora baviti gospodarstvom. 'Dosta nam je parafiskalnih nameta i nebuloznih poreza', govore poduzetnici.

Nezadovoljne prijevoznike u četvrtak ujutro primio je ministar turizma Gari Capelli koji je rekao kako je zadovoljan sastankom s predstavnicima udruge Glas poduzetnika i povremenih prijevoznika koji su izjavili kako su se složili oko važnih pitanja te sada više "nema potrebe za oštrom retorikom na prosvjedu".

'Gospodine Plenkoviću, dolazimo na Markov trg u četvrtak u 13 sati i pozivamo sve naše članove, članove UGP-a, kao i sve naše simpatizere da nam se pridruže, a vas da nas primite! Vidimo se', poručuju iz Glasa poduzetnika.

  • +15
Prosvjed autoprijevoznika u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

Na svojoj Facebook stranici Glas poduzetnika objavio je rutu kretanja prosvjednika s izdanim smjernicama za ponašanje. Navode kako je okupljanje na Europskom trgu, a od tamo se do Markova trga ide kroz Tomićevu ulicu, uz žičaru, stepenicama s desne strane gledajući s Ilice. Grupe koje se spuštaju s Markova trga idu stepenicama s lijeve strane, gledajući s Ilice.

Dolazak poduzetnika očekuje se iz svih dijelova Hrvatske. Prema najavama, iz UGP očekuju dolazak oko 1500 ljudi.