OPĆA SKUŠTINA UN-A

New York: Godišnji spektakl svjetskih lidera pretvorio se u otužni samit

22.09.2020 u 12:26

Bionic
Reading

Zasjedanje Opće skupštine UN-a, godišnjeg spektakla govora svjetskih lidera i danonoćne diplomacije poremetila je pandemija koronavirusa pa samit u utorak počinje u tihoj i praznoj dvorani.

Prvi put donji Manhattan neće biti prepun službenih automobila, lideri su pozvani da pošalju unaprijed snimljene govore, a svaka zemlja mogla je poslati u New York jednog diplomata koji će u dvorani sjediti u maski.

Samit je ranije privlačio 10.000 ljudi iz svijeta, brojka koja se ne može zamisliti u pandemiji koronavirusa koji je ubio gotovo 950.000 ljudi.

Bez sastanaka uživo i pregovora, diplomati u UN-u ne vjeruju da se može puno postići.

UN će na marginama zasjedanja Opće skupštine održati virtualne sastanke o pandemiji koronavirusa, klimatskim promjenama, bioraznolikosti i političkim nemirima u Libiji i Libanonu.

No bit će manje prilika za dramatične reakcije na govore svjetskih lidera. Kako bi se spriječile tehničke poteškoće, UN je pozvao lidere da pošalju svoje videoporuke četiri dana unaprijed.

UN je u ponedjeljak obilježio 75. rođendana te organizacije. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na svečanoj je sjednici pozvao na "više multilateralne diplomacije".

Trump se nije zamarao slanjem svog govora, a Sjedinjene Države predstavljala je izaslanica, čak ni američka veleposlanica pri UN-u nego njezina zamjenica, koja je rekla da je "pravo vrijeme da se postave pitanja o snagama i slabostima institucije".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u svom obraćanju na veću ulogu UN-a u rješavanju globalnih problema.

"U vrijeme kad pandemija hrani strah od propasti i narativ kolektivne nemoći, želim vrlo jasno reći: suočeni sa zdravstvenom krizom, klimatskim izazovima i prijetnjom pravima, ovdje i sada moramo djelovati", rekao je Macron.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da je UN "prečesto bio prisiljen zaostajati za svojim idealima jer su interesi pojedinih članica onemogućavali da ovaj poredak funkcionira kako je zamišljen".

"Varaju se oni koji misle da mogu bolje sami. Naša dobrobit je nešto što dijelimo, kao i našu patnju. Mi smo jedan svijet", rekla je Merkel.