POPLAVE, ŠTETE

Nevrijeme zadalo mnogo muke Slavoncima

05.06.2012 u 14:09

Bionic
Reading

Olujno nevrijeme, koje je jučer poslijepodne i navečer zahvatilo veći dio Slavonije, uzrokovalo je štetu na ratarskim kulturama, vinogradima i voćnjacima u Brodsko-posavskoj županiji, a u drugim dijelovima prekide u opskrbi električnom energijom i poplavljene podrume i stambene objekte

Na području općina Staro Petrovo Selo i naselja Godinjak, Tisovac i Oštri Vrh u Brodsko-posavskoj županiji padao je led veličine lješnjaka te je pričinjena šteta na ratarskim kulturama, vinogradima i voćnjacima, izvijestila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), navodeći da je raketni centar Gorica ispalio 80 protugradnih raketa. Zbog srušenih stabala, na tom su području morali intervenirati vatrogasci.

U Požeško-slavonskoj županiji su olujni vjetar, obilna kiša i tuča uzrokovali začepljenje kanalizacije, ima poplavljenih podruma i etaža stambenih objekata, a bilo je i nekoliko manjih kvarova na niskonaponskoj mreži.

Na saniranju posljedica nevremena sudjelovali su vatrogasci iz Požege i Pakraca te djelatnici požeškog komunalnog poduzeća Tekija, koji su čistili kolnike od blata i mulja, crpili vodu iz kuća i dvorišta i uklanjali srušena stabla s prometnica i objekata.

Leda i sugradice palo je najviše na području Nove Gradiške gdje je ispaljeno više od 80 protugradnih raketa. Po prvim informacijama policije, nije bilo prijava o štetama izazvanim nevremenom.

Zbog olujnog nevremena koje je jučer zahvatilo Osijek i okolicu, bez napajanja električnom energijom ostali su dijelovi naselja Vuka, Beketinci, Ovčara, Vladislavci i Dopsin. Na području Belog Manastira, Našica, Valpova i Punitovaca desetak mjesta i naselja nisu imala struje. Ekipe Hrvatske elektroprivrede otklonile su kvarove te je opskrba strujom uspostavljena tijekom noći i jutros.

I u Vukovarsko-srijemskoj županiji nevrijeme je uzrokovalo prekid u opskrbi električnom energijom u mjestima Ilok, Sotin, Vođinci i Stari Mikanovci te su radnici HEP-a otklanjali kvarove kako bi se do jutra uspostavila redovna opskrba strujom.